Advertentie

Galapagos mikt op 100 miljoen euro omzet

Onno van de Stolpe, ceo Galapagos ©Thomas De Boever

Galapagos verwacht dat het eind 2009 nog 20 miljoen euro aan cash zal hebben, wat betekent dat het het biotechbedrijf dit jaar slechts 7 miljoen zal 'opbranden'. Aandeelhouders moeten zich niet meteen zorgen maken over een kapitaalverhoging. Het bedrijf rekent voor dit jaar op 100 miljoen euro inkomsten (+30%). Bovendien is de turnaround in de dienstendivisie Biofocus DPI een feit. 'We nemen duidelijk een plaats in in de top van de Europese biotech', stelt ceo Onno van de Stolpe in een persbericht.

(tijd) - Galapagos meldt dat de omzet in 2008 met 17 procent steeg tot 77 miljoen euro, midden in de verwachtingsvork van 75-80 miljoen euro. Het bedrijf haalt steeds meer inkomsten uit strategische onderzoeksallianties met farmabedrijven à la GSK, Janssen Pharmaceutica en andere. Doordat ook de dienstendivisie BioFocus DPI na een reeks overnames en herstructureringen opnieuw winstgevend is, had Galapagos eind 2008 nog steeds 27 miljoen op de bankrekening staan.

Slechts 7 miljoen opbranden

Het management verwacht dit jaar slechts 7 miljoen euro cash 'op te branden'. Dat is vrij weinig voor een biotechbedrijf, zeker als je bedenkt dat Galapagos dit jaar drie programma's in de klinische onderzoeksfase zal hebben (twee in fase 1 en één in fase 2). De kosten voor testen op mensen liggen typisch een pak hoger dan de kosten voor laboratoriumonderzoek

Dat alles betekent dat topman Onno van de Stolpe ook voor 2009 opnieuw een instroom van mijlpaalbetalingen uit de grote allianties verwacht. 'Onze aliantie-strategie heeft sinds de start in 2006 al 60 miljoen euro cash binnengebracht, waarmee we de kosten voor R&D grotendeels kunnen financieren', klinkt het. Het alliantieprincipe is vrij eenvoudig en geschikt voor een biotechbedrijf met een beperkte financiële slagkracht: Galapagos zoekt in samenwerking met een partner (GSK, Lilly, Merck) naar medicijnen tegen diabetes, artrose... Galapagos voert het eigenlijke onderzoek uit en als de voorafbepaalde resultaten (mijlpaal) bereikt worden, krijgt het bedrijf een zogeheten mijlpaalbetaling.

BioFocus DPI winstgevend

Van BioFocus DPI verwacht Onno van de Stolpe in 2009 niet minder dan een 'substantiële bijdrage tot de resultaten'. De omzet van Biofocus DPI vertienvoudigde bijna sinds de beursgang in 2005 dankzij een reeks overnames. De integratie daarvan liep niet van een leien dakje maar werd onlangs volledig afgerond. In een recent interview met De Tijd opperde de topman het idee om die divisie binnen twee jaar van de hand te doen.

BioFocus DPI specialiseert zich in de allereerste fases van geneesmiddelenonderzoek: het identificeren van eiwitten die aan de basis liggen van een ziekte (targets), de selectie van moleculen die inwerken op die eiwitten, molecules testen in dierenproeven en er verder aan sleutelen. Al dit labowerk neemt al gauw vijf jaar in beslag vooraleer men een middel op mensen kan testen. Farmabedrijven besteden deze eerste stappen in het proces steeds meer uit aan bedrijven zoals BioFocus DPI omdat zij zich toeleggen op grootschalige patiëntentests en de commercialisering van producten. Biofocus DPI levert nu diensten aan de grootste 20 farmabedrijven ter wereld en helpt ook de therapeutische divisie van Galapagos, die eigen onderzoeksprogramma's uitbouwt.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud