Galapagos ontvangt 3,2 miljoen euro mijlpaalbetalingen van GSK

Galapagos heeft van GlaxoSmithKline twee mijlpaalbetalingen ontvangen van in totaal 3,2 miljoen euro. In juni 2006 kondigde het biotechnologiebedrijf aan dat het met GSK een alliantie sloot voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor artrose. Galapagos ontving daarvoor onmiddellijk 4 miljoen euro en in januari 2006 kwam daar nog eens 0,4 miljoen bij.

(tijd) De totale inkomsten van Galapagos uit deze deal kunnen oplopen tot maximaal 137 miljoen, gespreid over meerdere jaren, als alle overeengekomen doelstellingen van de ontwikkelingsprogramma's behaald worden. Tevens kan Galapagos op dubbelcijferige royalties rekenen op de verkopen van producten resulterend uit de alliantie.

Het akkoord met GSK is het grootste uit de geschiedenis van het bedrijf, een zogeheten sleutel-op-de-deurcontract, waarbij Galapagos de eerste fasen in het proces van medicijnontwikkeling volledig voor zijn rekening neemt. Galapagos zoekt in eerste instantie naar zogeheten targets, eiwitten die aan de basis kunnen liggen van artrose en identificeert chemische moleculen die een werking hebben op deze targets. Vervolgens ontwikkelt Galapagos kandidaatgeneesmiddelen, die klaar zijn voor klinische testen. Al deze verschillende stappen vereisen een specifieke technologie, die Galapagos intern ontwikkelde of in huis haalde via overnames.

De kandidaat-geneesmiddelen worden dan getest in klinisch onderzoek met als doel een succesvolle afronding van fase 2a-klinische tests. GlaxoSmithKline heeft de optie om deze geneesmiddelen dan verder te ontwikkelen en wereldwijd te commercialiseren. Indien GSK deze optie niet uitoefent, verkrijgt Galapagos deze rechten.

Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar. Er is nog geen enkel geneesmiddel beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop te remmen.

Galapagos hoopt in de tweede jaarhelft een tweede, gelijkaardige superdeal te kunnen aankondigen.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud