Galapagos sluit alliantie met MorphoSys

©Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

Galapagos en MorphoSys gaan middels een langdurige alliantie gezamenlijk medicijnen ontwikkelen gebaseerd op antilichamen met een nieuw werkingsmechanisme tegen bot- en gewrichtsziekten, met name reuma, botontkalking en artrose. Dat is woensdag in een persbericht bekendgemaakt.

(Dow Jones) - De alliantie omvat het hele traject vanaf target discovery tot aan klinisch proof of concept voor de nieuwe therapeutische antilichamen.

Op basis van de overeenkomst zullen Galapagos en MorphoSys zowel de R&D kosten als de toekomstige inkomsten gelijk delen. Een Joint Steering Committee met leden uit beide bedrijven zal de alliantie leiden.

De twee bedrijven brengen beide hun kerntechnologie en expertise in bij de alliantie. Galapagos levert targets voor antilichamen bij bot- en gewrichtsziekten, plus haar target discovery platform om additionele targets voor antilichamen te identificeren.

MorphoSys gebruikt haar HuCAL technologie om volledig humane antilichamen tegen de targets van Galapagos te ontwikkelen.

De bedrijven hebben een eerste set van drie targets in bot- en gewrichtsziekten geselecteerd voor de samenwerking en Galapagos is al gestart met de productie van deze target eiwitten Het ontwikkelen van antilichamen tegen deze targets zal starten in 2009.

Met de technologie van Galapagos zullen in de komende jaren nog meer targets voor de alliantie geselecteerd worden. Als de samenwerking succesvol verloopt, kunnen de eerste antilichamen op basis van deze nieuwe targets binnen vier a vijf jaar in de kliniek getest worden.

De totale investeringen komen bij de Fase-1-testen in de kliniek uit op tussen de 10 en 20 miljoen euro per target, zo gaf Galapagos-bestuurder Onno van de Stolpe aan tijdens een conference call. De bestuursvoorzitter herhaalde tijdens de call de omzetdoelstelling van Galapagos van 75-80 miljoen euro in 2008. Hij ziet de kaspositie van de onderneming over 2008 uitkomen op 25 miljoen euro.

Van de Stolpe geeft ook aan de financiering en de financiele positie van het bedrijf te bekijken. Daarover zegt hij op korte termijn geen aandelenuitgifte te voorzien.

Door de alliantie met MorphoSys begeeft Galapagos zich op de markt voor medicijnen op basis van antilichamen. In 2007 bedroeg het totale verkoopcijfer voor de 20 therapeutische antilichamen die op de markt zijn meer dan 25 miljard dollar; dit zal naar verwachting oplopen tot ongeveer 50 miljar dollar in 2013.

De drie belangrijkste bot- en gewrichtsziekten - reuma, botontkalking en artrose - vertegenwoordigen elk een significante markt met enkele miljoenen patienten wereldwijd. Het totale verkoopcijfer voor behandelingen van deze ziekten bedroeg in 2006 meer dan 15 miljard dollar.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud