Galapagos sluit overeenkomst met Janssen Farmaceutica

Galapagos heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson, op het gebied van reuma. Dat schrijft de onderneming woensdag in een persbericht.

(betten) - Het bedrijf stelt dat het direct 15 miljoen euro in cash ontvangt, en daarbij een mijlpaalbetaling van 2 miljoen euro. Daarnaast krijgt het biotechbedrijf jaarlijks optie- en mijlpaalbetalingen voor R&D, registratie en commercialisering, betalingen bij licentiering, plus 'double digit royalties' op wereldwijde verkopen.

Binnen de overeenkomst kan Janssen maximaal 12 programma's selecteren uit de door Galapagos ontdekte reuma targets. Janssen heeft de optie om deze programma's in de toekomst exclusief te licentieren.

Binnen de alliantie is Galapagos verantwoordelijk voor de ontdekking van orale kandidaat geneesmiddelen op basis van de door Janssen gekozen reuma-targets. Galapagos zal deze kandidaat geneesmiddelen ontwikkelen tot en met klinische fase IIa (Proof of Concept of POC).

Gedurende de looptijd van de samenwerking ontvangt Galapagos van Janssen succesgerelateerde betalingen gebaseerd op de voorgang van het onderzoek. Wanneer Galapagos 'Proof of Concept' heeft bereikt met een kandidaat geneesmiddel, heeft Janssen een exclusieve optie om dit product te licentieren.

Vanaf dat moment heeft Janssen de verantwoordelijkheid voor de volledige klinische ontwikkeling en wereldwijde commercialisering. Voor elk door Janssen gelicentieerd alliantie programma kan Galapagos optie- en succes-betalingen ontvangen tot maximaal 73 miljoen euro, plus royalties op netto verkopen van een nieuw geneesmiddel voor reuma.

Naast het onderzoek aan de door Janssen gekozen reuma-targets, zal Galapagos ook verder gaan met de ontwikkeling van haar eigen interne reuma programma's.

Galapagos financiert dit onderzoek zelf, onder een exclusieve optie van Janssen. Janssen kan deze optie uitoefenen op het moment van de succesvolle afronding van fase IIa klinisch onderzoek door Galapagos. Bij uitoefenen zal Janssen een licentievergoeding van 60 miljoen euro aan Galapagos betalen.

Vanaf dat moment heeft Janssen de verantwoordelijkheid voor de volledige klinische ontwikkeling en wereldwijde commercialisering. Galapagos kan in totaal 430 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen ontvangen voor ontwikkeling en registratie, wanneer meer dan een product voor verschillende indicaties wordt goedgekeurd.

Hierbovenop kan Galapagos in totaal EUR 346 miljoen ontvangen in eenmalige mijlpaalbetalingen bij het bereiken van vastgelegde niveaus aan productverkopen. Daarnaast zal Galapagos double digit royalties op wereldwijde verkopen ontvangen.

'Deze overeenkomst stelt ons in staat om onze productpijplijn in reuma te verbreden, waarbij wij de waarde van al onze RA-targets volledig kunnen benutten. Hiermee vergroten we de kans om een baanbrekend geneesmiddel tegen reuma op de markt te brengen,' aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

foto Hollandse Hoogte

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud