GlaxoSmithKline boekt winstdaling en schrapt jobs

GlaxoSmithKline, het grootste farmaceutische concern van Europa, heeft over het derde kwartaal van 2007 een nettowinst gerealiseerd van 1,35 miljard pond, 6 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf plant ook een herstructurering.

(tijd) - De winst per aandeel daalde van 24,4 pence naar 23,5 pence. Hiermee doet GlaxoSmithKline het minder goed dan analisten hadden verwacht. Zij gingen volgens Thomson Financial uit van een winst per aandeel van 24,44 pence.

De omzet viel ook lager uit dan verwacht. De omzet daalde met 3 procent, van 5,64 miljard pond tot 5,48 miljard pond, terwijl analisten op 5,65 miljard pond hadden gerekend.

De omzet uit farmaceutische producten daalde met 2 procent tot 4,6 miljard pond als gevolg van generieke concurrentie en een daling van 38 procent in de verkopen van diabetesmedicijn Avandia.

Avandia was in 2006 het op een na best verkopende medicijn van Glaxo met een omzet van 3,3 miljard dollar. In mei waarschuwden onderzoekers echter voor het middel Avandia, omdat het de kans op hartproblemen zou vergroten.

In de Verenigde Staten daalde de omzet van farmaceutische producten met 7 procent tot 2,2 miljard pond. In de VS staan de verkopen van Glaxo's bestverkopende product Adviar, een astma-behandeling, onder druk sinds de introductie van de astma inhalator Symbicort door concurrent AstraZeneca in juni.

Het concern stelt herstructureringsmaatregelen te nemen, waaronder het schrappen van banen, die tegen 2010 een besparing van 700 miljoen pond per jaar moeten opleveren. Hiervoor zal een last worden genomen van 1,5 miljard pond.

GlaxoSmithKline stelt de winstverwachting voor heel 2007 te handhaven. Het concern gaat uit van een groei van de winst per aandeel van 8 procent tot 10 procent, tegen constante wisselkoersen en exclusief herstructureringslasten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud