IBA investeert 6 miljoen dollar in Amerikaans PetroBeam

©BELGA

De Waalse producent van deeltjesversnellers, IBA, heeft 6 miljoen dollar (ca. 4,03 miljoen euro) geinvesteerd in het Amerikaanse PetroBeam, een bedrijf dat werkzaam is in de ontwikkeling van technologieen voor de verwerking en verbetering van olieproducten. IBA verkrijgt zo een belang van 10 procent in het Amerikaanse bedrijf.

(tijd) - Dat belang kan nog verdubbelen, als IBA de bijhorende warrants gebruikt. 'We besloten om een participatie in PetroBeam te nemen omdat hun PetroBeam Process de deur openzet voor een potentiele nieuwe markt met goede vooruitzichten voor het gebruik van onze Rhodotron', reageert topman Pierre Mottet van IBA.

Het PetroBeam Process is een technologie gericht op de verwerking en verbetering van olieproducten en de raffinage door gebruik van een versneller met elektronenstralen. In dat proces wordt de Rhodotron van IBA, een deeltjesversneller met elektronenstralen, gebruikt voor de bestraling van zware olie of bitumen om die in lichte olie om te zetten.

'Tijdens de samenwerking in het voorbije jaar beseften we dat een strategisch partnerschap voor beide partijen gunstig zou zijn', stelt algemeen directeur Gusten Brainerd van PetroBeam. IBA en PetroBeam voerden in de voorbije maanden al voorproeven uit in de Amerikaanse vestiging van IBA op Long Island. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling en bouw van een nieuwe modelfaciliteit die 1.000 vaten per dag kan behandelen.

 

Maarten Gommeren

maarten.gommeren@tijd.be 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud