IBA wint bijna 6 procent

IBA, producent van medische apparatuur, is door het Franse Institut Curie in Orsay gekozen om diens protontherapiecentrum uit te breiden. Het contract heeft een waarde van ongeveer 30 miljoen euro. Tegelijkertijd meldde IBA dat het een octrooizaak tegen zijn Amerikaanse concurrent Optivis heeft gewonnen.

(tijd) Protontherapie laat toe om kankercellen tot op de millimeter precies te bestralen. IBA werkt voor de uitbreiding van het medische centrum samen met het bouwbedrijf Besix. IBA verzorgt de protontherapie-uitrusting terwijl Besix een nieuwe medische vleugel bouwt. De werken nemen drie jaar in beslag. Het akkoord omvat voorts een diensten- en onderhoudscontract van lange duur met een waarde van meer dan een miljoen euro per jaar.

Het contract heeft geen financiele invloed op de resultaten van 2006, meldt IBA. 'Ook in 2007 is de impact gering. De effecten worden vooral in 2008 en 2009 verwacht', aldus het persbericht. Ook de inkomsten van de eerder dit jaar getekende contracten zullen voornamelijk in 2008 in de boeken komen.

Orsay is het elfde centrum ter wereld dat de technologie van IBA selecteerde. Het bedrijf is absoluut marktleider met een marktaandeel van ongeveer 60 procent. IBA dingt nog mee voor de levering van een centrum in Uppsala (Zweden), Kiel (Duitsland) en Med-Austron (Oostenrijk), maar die procedures zijn minder ver gevorderd. De markt komt volop op gang. IBA liet onlangs tijdens een roadshow verstaan gesprekken te hebben voor 20 a 30 potentiele contracten na 2008.

IBA kon vrijdag nog meer heuglijk nieuws bekend maken. Het Amerikaanse Hof van Beroep in Californie heeft IBA gelijk gegeven in de rechtszaak over octrooien tegen het Amerikaanse Optivus. De zaak sleepte al een viertal jaar aan. Optivus betichtte IBA van namaak en van het schenden van octrooirechten. De eisen van Optivus werden in maart 2005 voor de rechtbank van tafel geveegd. Optivus ging in beroep maar trok ook bij het Hof van Beroep aan het kortse eind. Volgens zijn gedelegeerd bestuurder Pierre Mottet kan IBA daardoor in de VS protontherapiesystemen zonder belemmeringen blijven verkopen.

Een andere klacht van Optivus over oneerlijke concurrentie van IBA, die in 2004 al verworpen was, wordt door het Hof van Beroep teruggestuurd als gevolg van procedurefouten. IBA blijft ontkennen de procedure bij de verkoop van een systeem aan de universiteit van Florida incorrect te hebben gevolgd. Volgens de advocaten van IBA gaat deze zaak begin december terug naar de rechtbank.

IBA wint rond 13.05 uur 5,7 procent tot 15,59 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud