IBt veert op na advies van FDA over Optiseed

Het aandeel IBt won woensdag maar liefst 7,5 procent tot 8,44 euro. Het Waalse farmabedrijf maakte dinsdagavond bekend dat de Food and Drug Administration het Optiseed, een implantaat van IBt-makelij voor de behandeling van prostaatkanker, van de zogenaamde warning list haalde.

(tijd) De FDA meldde in een officiële brief dat IBt gepast heeft gereageerd op alle opmerkingen van het agentschap en trekt zijn bedenkingen in. Dit is het nieuws waar beleggers al maanden op zaten te wachten. Optiseed moet voor het bedrijf uit Seneffe de kaskraker voor de komende jaren worden. IBt kan het product nu op volle schaal lanceren in de VS waardoor de verkopen in een stroomversnelling zullen komen.

'Optiseed is de belangrijkste motor achter de door ons verwachte omzetgroei van 40 procent in 2007', schrijft een analist in een reactie.

'Deze melding van de FDA is commercieel zeer belangrijk', reageert topman Francois Blondel.

IBt kreeg in juli 2004 van de autoriteiten al toestemming om Optiseed op de Amerikaanse markt te lanceren maar eind vorig jaar deed de FDA moeilijk. De FDA formuleerde in een brief een aantal bedenkingen over het kwaliteitssysteem van IBt. Het betrof vooral de administratieve procedures van het bedrijf. 'Het plan was om de Amerikaanse markt al in 2006 aan te vallen maar dat plan viel in het water door de FDA. We hebben er veel onder geleden en hebben eigenlijk drie kwartalen verloren.'

Dat betekende niet dat IBt zijn product Optiseed moest terugtrekken. IBt werkte in tussentijds samen met een aantal medische centra en haalde daaruit verkopen. Nieuwe klanten winnen was echter moeilijk wegens de FDA-perikelen. De verschillende opmerkingen werden door IBt ondertussen aangepakt. De FDA bestudeerde het dossier de voorbije maanden en geeft nu een positief afvies.

In 2006 tekende Optiseed voor minder dan 10 procent van de totale omzet, omgerekend dus minder dan 1 miljoen euro. Voor 2007 liet Blondel nog niet in zijn kaarten kijken. 'Het is een sleuteljaar voor Optiseed', zei hij nogmaals.

Optiseed is een implantaat dat bij patiënten, die lijden aan prostaatkanker, vlakbij de kankercellen wordt ingeplant en dus heel lokaal radioactieve straling verspreidt. Het innovatieve van Optiseed zit in de grondstoffen die erin verwerkt zijn. Het combineert een radioactieve bron (palladium 103) met een omhulsel uit biocompatibel polymeer. De kostprijs van het implantaat ligt daardoor gevoelig lager dan concurrerende producten, waarvan het omhulsel uit titanium is vervaardigd.

In Europa is IBt een grote naam in zijn branche maar in de VS heeft het bedrijf amper voet aan grond. De Amerikaanse markt is nochtans 5 maal groter dan de Europese maar is dan ook veel concurrentiëler. In de VS worden jaarlijks 55 miljoen prostaatkanker patienten met brachytherapie behandeld; in de VS zijn er dat zo'n 10 miljoen.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud