Advertentie

IBt versterkt aanwezigheid in Rusland

Francois Blondel, topman van IBt ©Didier Jouret

IBt heeft twee contracten ondertekend in Rusland, waardoor het zijn inkomsten met minstens 10 miljoen euro zal zien stijgen. Concreet stapt het bedrijf, dat radio-actieve therapieën tegen kanker ontwikkeld, in een jointventure met het staatsgebonden Rusnanotech en geeft het ook de rechten op zijn technologie voor 20 jaar.

(tijd) - IBt is al enkele jaren op de Russische markt aanwezig met de hoop er een doorbraak te kunnen maken. Die is er nu, meent François Blondel, de directievoorzitter van IBt. 'We gaan in zee met Rusnanotech, de Russische federatie van nanotechnologie. Dat is niet zomaar een bedrijf, maar is in handen van de staat en heeft een budget van zo'n 5 miljard dollar. Dat Rusnanotech voor ons heeft gekozen is een erkenning en zal ons toelaten van start te gaan met onze therapie in Rusland. We gaan ervan uit dat we jaarlijks 10.000 patiënten zullen kunnen behandelen. Ter vergelijking: in Europa worden zo'n 12.000 patiënten per jaar behandeld.'

IBt ontwikkelt kankertherapieën op basis van piepkleine radio-actieve buisjes, die met fijne naalden in de kankertumor worden ingeplant en die zo bestrijden. De Russische joint venture, die de naam NanoBrachyTech kreeg, zal die technologie van IBt gebruiken en bestelt meteen een productielijn. Eind 2010 zou die moeten operationeel zijn.

Blondel geeft aan dat de Russische deal de inkomsten van IBt met 10 miljoen euro zullen doen aandikken. 'Minstens, want naast de deal zullen we ook nog royalties ontvangen. Ik ga er dan ook van uit dat we dit jaar meer dan 3 miljoen euro winst zullen boeken. En we halen zeker onze doelstellingen wat omzet betreft. Ik had het een paar maanden geleden over een groei van 55 à 60 procent, wel ik durf nu 70 à 75 procent naar voor schuiven', zegt Blondel.

Gekibbel

IBt is sinds een zestal maanden in een juridisch kluwen verwikkeld. De rechter besliste vandaag van de twee rechtzaken tegen het technologiebedrijf te bundelen. De eerste rechtzaak was aangespannen door Creafund tegen Eckert & Ziegler, beide belangrijke aandeelhouders van IBt. Creafund wil dat Eckert & Ziegler een overnamebod op IBt lanceert. Dit wil ook de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), die ook naar de rechtbank trok. Eckert & Ziegler zou hebben overlegd, waardoor het eigenlijk meer dan 30 procent van de IBt- aandelen in handen heeft en dus verplicht is een overnamebod te lanceren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud