Koershausse IBt komt ten einde

©Jerry De Brie

De koers van het Waalse farmabedrijf IBt, een producent van implantaten tegen prostaatkanker, zakt vandaag met 10,5 procent. Daarmee komt meteen een einde aan de koershausse van de voorbije dagen. Het aandeel was de voorbije dagen 30 procent gestegen onder meer nadat gedelegeerd bestuurder Francois Blondel aandelen inkocht. De analisten beschouwen dat echter als geen groot nieuws. Ook een overname van IBt ziet er volgens hen niet meteen aan te komen.

Die stijging was opvallend, want naast het nieuws dat algemeen directeur Francois Blondel onlangs zelf 9.200 aandelen van de groep heeft ingekocht, is er geen groot nieuws. Een overname van het bedrijf zit er volgens Christophe Van Vaeck van KBC Securities niet in. 'Ik denk niet dat IBt een aantrekkelijke prooi is.' Van Vaeck denkt dat er weinig kans is dat IBt zal samensmelten met het Amerikaanse Isoray, waarmee het sinds september samenwerkt. Verder beschikt Isoray volgens mij niet over genoeg kasmiddelen om de operatie te financieren.' Van Vaeck heeft IBt op zijn verkooplijst staan.

Analisten oordelen dat IBt aan de huidige koers nog geen koopopportuniteit is. In augustus noteerde de farmagroep nog aan 8 euro, maar de beslissing in september om zich terug te trekken uit de VS deed het aandeel kelderen. Volgend jaar wil de groep voor het eerst winst boeken. De geografische uitbreiding van de activiteiten in Europa en het samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse IsoRay moet daarbij helpen.

'Als IBt stijgt, is dat te danken aan speculatie', zegt Thibaut Rutsaert van Bank Degroof. 'Het feit dat Blondel aandelen van IBt koopt, stelt de belegger gerust. Maar Blondel koopt maar een fractie van de aandelen in die hij in het begin van het jaar heeft verkocht. Serge Lamisse, een andere bestuurder, heeft zelf ook al een flink deel van zijn aandelen in het farmabedrijf van de hand gedaan.' Hij hanteert het advies 'afbouwen'. 'Ik zie geen reden om mijn advies nu aan te passen', zegt Rutsaert. 'Ik ben eerder sceptisch tegenover de ontwikkeling en verkoop van brachytherapie in Europa.'

Rutsaert wordt bijgetreden door zijn collega Van Vaeck. 'Ik sluit in de toekomst niets uit, maar nu ben ik er niet van overtuigd dat de belegger IBt in zijn portefeuille moet hebben', zegt hij.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud