Novartis boekt 18 procent meer winst in tweede kwartaal

Novartis heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van 2,02 miljard dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van de winst van 1,71 miljard dollar die over het tweede kwartaal van 2006 werd behaald. Dit heeft het Zwitserse farmaceutisch concern dinsdag bekendgemaakt.

(betten) De winststijging is het gevolg van toegenomen verkopen van medicijnen tegen kanker en hartkwalen. De winst per aandeel steeg in het afgelopen kwartaal van 0,73 naar 0,86 dollar, terwijl analisten geraadpleegd door Bloomberg gemiddeld uitgingen van een winst per aandeel van 0,84 dollar.

Ook de omzet kwam boven verwachting uit: op 10,12 miljard dollar tegen een verwachting van 9,36 miljard. In het tweede kwartaal van 2006 kwam de omzet nog uit op 9,18 miljard dollar.

Het bedrijfsresultaat bedroeg in de afgelopen driemaandsperiode 2,22 miljard dollar tegen 2,06 miljard vorig jaar.

De omzet uit farmaceutische producten steeg met 6 procent, van 5,699 miljard tot 6,065 miljard dollar. De omzet van het middel Diovan, dat gebruikt wordt tegen hoge bloedruk, steeg met 17 procent in lokale valuta tot 1,2 miljard dollar. De omzet van het leukemie-medicijn Gleevec nam toe met 12 procent in lokale valuta tot 747 miljoen dollar

De divisie Vaccines & Diagnostics kende een omzet van 251 miljoen dollar. De consumer health-divisie zag de omzet met 11 procent stijgen tot 1,37 miljard dollar.

Novartis heeft wel zijn omzetverwachting neerwaarts bijgesteld. De Pharmaceuticals-divisie blijft kampen met de negatieve gevolgen van de beëindiging van de verkoop van het medicijn Zelnorm op verzoek van de Amerikaanse Food and Drug Admistration. Patiënten die het medicijn gebruikten, kregen vaker een hartaanval. Het stopzetten van de verkoop van Zelnorm zal in 2007 een negatief effect hebben op de omzet van meer dan 600 miljoen dollar.

Daarnaast heeft Novartis in de VS last van generieke concurrentie voor de medicijnen Lotrel en Lamisil. Novartis verwacht nu een groei van de omzet uit voortgezette activiteiten van ongeveer 5 procent terwijl eerder een groei van meer dan 5 procent werd voorzien. Voor de farmaceutische divisie wordt een lage eencijferige omzetgroei voorzien waar eerdere een 'lage tot midden eencijferige' was verwacht.

De farmaceutische divisie zal de rest van het jaar wel druk blijven met nieuwe productlanceringen en het versnellen van nieuwe productinitiatieven. 'Gebaseerd op deze initiatieven, en plannen voor blijvend sterke prestaties van de andere divisies, bevestigt Novartis haar verwachting van een recordwinst uit voortgezette activiteiten in 2007', aldus het concern.

foto novartis

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud