Omega Pharma zakt naar laagste peil sinds 2003

gedelegeerd bestuurder Marc Coucke

De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma zakt donderdag voor de negende keer in tien beursdagen. Sinds de publicatie van de jaarresultaten op 12 maart zag het bedrijf meer dan 15 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. De Bel20 maakte ongeveer de omgekeerde beweging. Beleggers lijken zich zorgen te maken over de fors opgelopen schuldgraad van het bedrijf.

(tijd) - Het aandeel van Omega Pharma zakte donderdag naar het laagste peil sinds april 2003. Het aandeel sloot 3,3 procent lager op 16,30 euro. In de zomer van 2007 piekte het aandeel nog op een koers van meer dan 68 euro, maar sindsdien ging het vooral bergaf. Een mindere operationele gang van zaken bracht voorman Marc Coucke in maart vorig jaar terug aan het roer van het bedrijf, maar de terugkeer van de charismatische BV kon maar even een gunstig effect sorteren op de beurskoers.

2008 verliep al bij al teleurstellend voor het bedrijf, zo bleek op 12 maart bij de publicatie van de jaarcijfers. De nettowinst kwam met 54,3 miljoen euro een heel eind onder de analistenverwachting uit. Omega Pharma heeft last van de crisis, maar beleggers lijken zich vooral zorgen te maken over de hoge schuldgraad van het bedrijf, stippen verschillende analisten aan. Een grote schuldenberg wekt in het huidige klimaat van risicoaversie en strakkere kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten vooral wantrouwen op de beursvloer.

Omega Pharma had op het einde van 2008 een netto financiele schuld van 433,3 miljoen euro. De groep uit Nazareth zag zijn schulden in het tweede halfjaar vooral oplopen door een hoger werkkapitaal (+23,6 miljoen euro), enkele kleinere overnames in het eerste halfjaar van vorig jaar, en de inkoop van eigen aandelen (47,7 miljoen euro). Op het einde van het eerste halfjaar lag de netto financiele schuld nog op 402 miljoen euro.

Bankconvenanten

De netto financiele schuld van Omega was op het einde van vorig jaar 2,9 keer de bedrijfskasstroom voor het voorbije boekjaar, aldus het persbericht van Omega Pharma over de jaarresultaten. De berekening van Omega verschilt ietwat van de reële verhouding. Die bedraagt meer dan 3, maar Omega zegt dat 'zijn' verhouding de maatstaf is voor de bankcovenanten, de bankvoorwaarden verbonden aan de kredieten van Omega Pharma. In die voorwaarden is begrepen dat de netto financiele schuld niet hoger mag oplopen dan 3,25 keer de ebitda of bedrijfskasstroom.

Door de stijging van de schulden in het tweede halfjaar komt Omega Pharma dicht in de buurt van de bankconvenanten. De dalende beurskoers lijkt de vrees van beleggers te weerspiegelen dat Omega Pharma de schuldafspraken zal schenden, en dus opnieuw met de banken aan tafel zal moeten gaan zitten om de schuldafspraken te onderhandelen. Een scenario zoals bij Deceuninck, dat nog altijd aan een kapitaalverhoging timmert, is bij zo'n heronderhandeling van de kredietvoorwaarden niet ondenkbaar.

Kosten besparen

Volgens Omega Pharma hoeft het zover niet te komen. Topman Marc Coucke bevestigde aan de analisten van De Belegger dat het kostenbesparingsprogramma (op onder meer transport en marketing) van minstens 30 miljoen euro zeker gehaald zal worden. Daardoor moet het werkkapitaal met 20 miljoen euro dalen, en de schuldpositie verlichten. Volgens Coucke zullen de rentelasten op de schulden ook lager liggen dan vorig jaar. De rente op de kredietlijn is immers gekoppeld aan de euribor.

De beleggers lijken weinig gerustgesteld door de woorden van Coucke. 'Wellicht houdt de markt rekening met het ergste', zegt een specialist. 'De inspanningen van Omega Pharma om kosten te besparen kunnen in een rampscenario vruchteloos zijn, indien de bedrijfskasstroom bijvoorbeeld zware klappen zou krijgen door de crisis.'

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud