Onco: positieve resultaten voor urinetest prostaatkanker

Het Luikse biotechnologiebedrijf OncoMethylome Sciences (Onco) meldt in een persbericht dat zijn urinetest voor het opsporen van prostaatkankers bepaalde kankers ontdekt die met de huidige screeningmethodes niet ontdekt worden. Eind 2006 gaf Onco zijn test in licentie aan het Amerikaanse Veridex.

(tijd) Prostaatkanker is de op een na belangrijkste kankergerelateerde doodsooraak bij mannen. De ziekte kan makkelijk genezen worden als ze vroegtijdig wordt opgemerkt.

De urinetest van Onco concentreert zich op het percentage mannen die met een PSA-test (Prostate Specific Antigen) negatief testen voor prostaatkanker. De geschiedenis van de PSA-test leert immers dat 10 procent van de mannen die op de test een lage waarde scoren - en dus verondersteld worden geen prostaatkanker te hebben, toch aan de ziekte lijden. De test van Onco en Veridex onderzoekt welke mannen in die groep toch prostaatkanker hebben.

Veridex onderzocht de urine van 255 mannen. Bij 52 onder hen lag de PSA-waarde tussen 2,5 en 4 nanogram per milliliter, wat als normaal wordt beschouwd. De prototypetest van Onco kon uit 58 procent van de urinemonsters een gevoeligheid voor prostaatkanker aantonen.

Op basis van deze resultaten wil Veridex grootschalige klinische testen organiseren.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud