Peters helpen kmo’s aan Europese chemieregels te voldoen

©-

De Vlaamse vleugel van de chemiefederatie Essenscia heeft een systeem van peterschap opgezet om de kmo’s in de chemiesector te helpen bij de invulling van REACH, de Europese regelgeving voor de chemische sector.

(tijd) - Vanaf 1 juni 2008 moet de chemie in heel Europa beginnen met de preregistratie van alle chemische stoffen. Twaalf peters uit grote chemiebedrijven zullen de zowat 200 chemie-kmo’s helpen te voldoen aan de complexe EU-richtlijnen.

De Europese regelgeving over Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën (REACH) is ook van toepassing op de kleine chemiebedrijven. Wie meer dan 1 ton van een chemische stof op de markt zet, moet dat product laten onderzoeken op zijn gevolgen voor het milieu en de gezondheid. ‘Zelfs kleine bedrijven die bekende stoffen mengen tot een nieuw product, zoals bijvoorbeeld zeep, zijn in principe aan de wetgeving onderworpen’, zegt Yves Verschueren, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Essenscia.

Die invoering van de REACH-regels voor kmo’s wordt ook financieel gesteund door de Vlaamse regering. Die betaalt daarvoor twee mensen die zich bij Essenscia zullen concentreren op kmo’s, zegt Frans Dieryck, directeur bij Essenscia Vlaanderen. ‘Zo wordt de vrees weggenomen dat REACH zou uitdraaien op een slagveld voor de Vlaamse kmo’s’, vindt Dieryck. Hij hoopt met dat programma een 120-tal kmo’s te bereiken.

Europa loopt met REACH voorop in de wereld. Verschueren hoopt dat het project snel een vervolg krijgt op wereldvlak. De Verenigde Naties werken nu al aan een Global Harmonised System, waarbij chemieproducten wereldwijd uniform worden geëtiketteerd. VDB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud