Advertentie
Advertentie

Pfizer koopt Wyeth voor 68 miljard dollar

©BLOOMBERG NEWS

's Werelds grootste farmabedrijf Pfizer neemt zijn sector- en landgenoot Wyeth over voor 68 miljard dollar (zo'n 53 miljard euro). Dat kondigen beide bedrijven aan. Maandagochtend liet Wyeth nog weten dat het vriendschappelijke overnamegesprekken met het Nederlandse Crucell had gestaakt wegens de interesse van Pfizer.

(tijd) - De overname is de grootste in de farmasector in bijna vijf jaar tijd. Pfizer betaalt 50,19 dollar per aandeel Wyeth. Dat komt neer op een premie van 29 procent ten opzichte van de slotkoers van 22 januari, de dag voor de gesprekken tussen Pfizer en Wyeth uitlekten. Pfizer financiert de overname met cash en aandelen.

Met de overname breidt Pfizer zijn geneesmiddelenportefeuille uit met het antidepressivum Effexor en het longontstekingsvaccin Prevnar. Met die twee middelen erbij groeit de jaaromzet van het bedrijf met zo'n 46 procent tot 70 miljard dollar. Pfizer kan de twee middelen goed gebruiken. Vanaf 2011 zal het bedrijf zo'n 12 miljard dollar omzet beginnen verliezen op zijn cholesterolpil Lipitor, die vanaf dan generische concurrentie krijgt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud