Pfizer stopt onderzoek naar nieuw cholesterolmiddel

De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft het onderzoek naar het cholesterolmiddel Torcetrapib met onmiddellijke ingang stopgezet na het overlijden van enkele patiënten die het middel hadden ingenomen.

(tijd) De medicijnenproducent roept de 15.000 personen die aan het onderzoeksproject deelnemen op om het middel niet langer in te nemen. Hoeveel mensen er zijn gestorven en in welke omstandigheden ze om het leven zijn gekomen wil Pfizer niet kwijt.

Het onderzoek naar Torcetrapib bevond zich in de laatste fase. Eerder deze week had Pfizer nog laten weten dat het in de tweede helft van 2007 bij de Amerikaanse Food and Drug Administration de toestemming zou vragen om het middel naar de markt te brengen.

De plotse stopzetting van het onderzoek is een zware klap voor Pfizer. De grootste farmagroep ter wereld zag Torcetrapib immers als de gedoodverfde opvolger voor Lipitor. Dat cholesterolmiddel is momenteel Pfizers bestverkopende product, goed voor een jaarlijkse omzet van 13 miljard euro. Maar het patent op Lipitor verloopt in 2010.

Pfizer heeft wel nog twee andere geneesmiddelen in de pijplijn zitten. Maar het onderzoek daarnaar bevindt zich nog in een te vroeg stadium om te weten of die medicijnen een opvolger voor Lipitor kunnen worden.

Vorige week liet Pfizer nog weten 2.200 banen te schrappen in zijn verkoopsteam in de Verenigde Staten. Op die manier wil het bedrijf het inkomstenverlies compenseren dat het lijdt door de stijgende populariteit van de generische geneesmiddelen.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud