Portret: Abbott heeft eindelijk grote prooi binnen

Van alle namen die genoemd werden als overnemer van Solvay Pharma, was Abbott de grootste bieder. De Amerikaanse farmareus deed de jongste maanden al enkele kleinere overnames, maar heeft nu eindelijk een grote vis binnen die het bedrijf minder afhankelijk moet maken van Humira, haar succesgeneesmiddel tegen arthritis.

Het arthritisgeneesmiddel Humira is nu goed voor 18 procent van de 21 miljard euro van Abbott. Het bedrijf maakte vorig jaar een nettowinst van 3,7 miljard euro, en heeft 72.000 werknemers in dienst. Ter vergelijking: de farmatak van Solvay haalde vorig jaar een omzet van 2,7 miljard euro. Solvay stelt in haar geheel 29.433 mensen te werk. Dankzij de overname valt het belang van Humira in de winstcijfers van Abbott terug tot 15 procent, berekenden analisten.

Abbott en Solvay zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze verkopen al jaren samen de choleresterolremmers Tricor, Trilipix en Simcor in de VS. Abbott ziet steeds meer concurrentie opduiken van generische producenten, en probeert daarom te diversifiëren. Enkele maanden geleden nog probeerde het voor 4 miljard de dierengeneesmiddelentak van Merck te kopen. Abbott-topman Miles White mikt ook op medische apparatuur en oogproducten. De farmagroep uit Illinois haalt 49 procent van de omzet uit de Verenigde Staten, maar hoopt nu via Solvay Pharma een steviger voet aan de grond te krijgen in groeimarkten als Oost-Europa en Azië.

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud