Schadeclaim tegen Solvay in Androgel-zaak

©Photo News

Nadat de Amerikaanse concurrentieautoriteiten een rechtszaak openden tegen Solvay over Androgel, het op een na best verkochte geneesmiddel van de groep, wordt het farmaconcern nu ook geconfronteerd met een collectieve schadeclaim in dezelfde zaak.

(tijd) - De schadeclaim vloeit voort uit een rechtszaak die de federale en Californische concurrentieautoriteiten openden in februari. Ze vinden dat Solvay en een aantal Amerikaanse farmabedrijven illegaal hebben samengezweerd om de verkoop van generische versies van Androgel tegen te houden. Eerder verklaarde Solvay al de gegrondheid van de zaak te betwisten.

Solvay kreeg in 2003 een octrooi dat tot 2020 marktexclusiviteit garandeert op de Amerikaanse markt. Enkele jaren geleden wilden de generische bedrijven Watson en Par een generiek van Androgel op de markt brengen, zonder dat ze Solvays octrooi zouden schenden. Solvay en de generische bedrijven begonnen daarop een juridische veldslag die in een overeenkomst eindigde. Watson en Par stopten hun acties en mogen vanaf 2015 een generiek op de markt brengen.

In de nasleep van die zaak werd vorige week een collectieve schadeclaim (class action) ingediend tegen Solvay voor de rechtbank van New Jersey. De aanklagers argumenteren dat de prijs van Androgel onnatuurlijk hoog werd gehouden door de overeenkomst, waardoor voor miljoenen dollars teveel werd betaald door de aanklagers. Ze schatten dat honderden tot duizenden economisch werden geschaad door de overeenkomst, die terugloopt tot januari 2006.

Androgel, het op een na best verkochte geneesmiddel van Solvay met een jaarlijkse omzet van ruim 300 miljoen euro, is een testosteronhoudende crème ter behandeling van mannen met een tekort aan mannelijke hormonen. Het wordt niet alleen voorgeschreven voor mannen op leeftijd, maar ook voor sommige kanker- en aidspatiënten. Het middel is met een omzet van meer dan 300 miljoen euro een van de belangrijkste producten van Solvays farmadivisie.

David Adriaen
Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud