'Slaagt het bod op IBt: goed. Mislukt het: ook goed'

©Jerry De Brie

'Ik doe geen bod uit schuldgevoel. We willen hiermee de verlamming van de werking van IBt een halt toeroepen', zegt Andreas Eckert, topman van Eckert & Ziegler dat gisteren verrassend een bod uitbracht op IBt in een gesprek met De Tijd. Volgens Eckert, die 29,9 procent van IBt in handen heeft, maakt het niet zo veel uit of het bod slaagt dan wel faalt.

(tijd) - Eckert gaf op de laatste dag van 2008 het startschot voor de overnamesoap rond IBt, door zijn aankoopoptie op 22 procent van IBt over te hevelen naar het speciaal daartoe opgerichte Steglitz MedInvest. Dat was niet naar de zin van aandeelhouder Creafund, die Eckert ervan verdacht in overleg te handelen met SMI, waardoor ze samen meer dan de helft in handen hadden. Daarom stapte Creafund naar de rechtbank, om een overnamebod af te dwingen.

Even later kwam de CBFA tot dezelfde conclusie, een conslusie waartegen de Duitsers in beroep gingen. Nu komt Eckert onverwacht toch tegemoet aan de eisen van Creafund en de CBFA, maar hij benadrukt dat hij hiermee geen schuld bekent. 'We doen het niet omdat we ons schuldig voelen', aldus Eckert.

Waarom hij niet nog twee weken wacht, op de geplande uitspraak door het hof van beroep?

Het is niet zeker dat de rechtszaak hiermee definitief van de baan is. De andere partijen hebben immers geen akkoord gegeven. 'Maar een beslissing van het hof staat los van onze beslissing een bod uit te brengen', zegt Eckert.

Wat de gevolgen van het bod ook zijn, Eckert zit gebeiteld.

De topman onderstreept nog eens hoe vreemd de zaak eigenlijk wel is.

'Als het hof ons gelijk geeft (en geen bod moet uitbrengen, nvdr), zal ik blij zijn dat ik van de blaam gezuiverd ben. Maar dat brengt dan wel mee dat als ik de controle wil verwerven, een hoger bod moet uitbrengen. Als het hof ons in het ongelijk stelt, moet ik het bod doen dat ik nu al heb gedaan.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud