Solvay: 'Eerste dag van een nieuwe reis'

De Amerikaanse farmagroep Abbott neemt de farmadivisie van Solvay over voor een totaal bedrag van 5,2 miljard euro. Dat kondigt Solvay aan in een persbericht. 'De raad van bestuur heeft besloten de activiteiten van de Solvay Groep te herfocussen', luidt het. De verkoop van Solvay Pharma impliceert dat Solvay over enkele maanden een zuivere chemiegroep wordt.

(tijd) - De verkoop van Solvay Pharma is het resultaat van een grondige analyse en de evaluatie van de verschillende strategische opties voor de farmadivisie, legt Solvay uit. Andere mogelijkheden die werden overwogen waren: een behoud van de huidige situatie, een beursgang voor de farmatak, een (grote) overname en een partnerschap of fusie.

Het overnamebedrag van 5,2 miljard euro is de zogenaamde 'enterprise value'. De som omvat een aankoopbedrag van 4,5 miljard euro in cash en bijkomende potentiële betalingen bij het bereiken van bepaalde mijlpalen tussen 2011 en 2013 die tot 300 miljoen euro kunnen oplopen. Daarnaast zijn er nog verplichtingen ('liabilities', vooral pensioenen) die Solvay vandaag waardeert op ongeveer 400 miljoen euro. Het overnamebedrag waardeert Solvay Pharma tegen 1,9 keer de omzet van de voorbije twaalf maanden (tweede helft 2008 en eerst helft 2009) en tegen 9 keer de rebitda (recurrente bedrijfskasstroom).

Abbott neemt ook het volledige personeel van de farmadivisie van Solvay over. Verwacht wordt dat de transactie in het eerste kwartaal van 2010 wordt afgerond, na goedkeuring door de bevoegde autoriteiten.

Wanneer de transactie is afgerond, zal Solvay de opbrengst herinvesteren 'in organische en omvangrijke externe groei' en daarbij focussen op waardecreatie op lange termijn. De Belgische groep neemt zich voor te investeren in activiteiten die veel toegevoegde waarde creëren en in strategische projecten in chemicaliën en plastics. Solvay ziet geografische uitbreiding in regio's met groeipotentieel en wil ook activiteiten en nieuwe producten met een lage energie-impact verder ontwikkelen. Op die manier wil de groep minder cyclisch worden. Dergelijke herinvesteringen worden momenteel bestudeerd, aldus het persbericht. Onder meer grondstoffenspecialist Umicore is meermaals als overnamedoelwit genoemd.

Op een persconferentie over de deal met Abbott had CEO Christian Jourquin het over 'the first day of a new journey'. Hij beklemtoonde dat de aankondiging van een nieuwe strategische overname zeker niet voor de afronding van de verkoop van de farmabusiness moet worden verwacht.

Naar de aandeelhouders toe zegt Solvay zijn dividendbeleid te willen handhaven. Dat houdt in dat het dividend wordt opgetrokken telkens dat mogelijk is en dat het, indien mogelijk, nooit wordt verlaagd. De uitkering van een extra dividend als gevolg van de desinvestering van de farmatak is zeker de doelstelling niet, maakt Jourquin duidelijk op de persconferentie.

Volgens voorzitter Aloïs Michielsen geeft Solvay met de beslissing tot verkoop van de farmabusiness beide activiteiten van de groep, farma en niet-farma, de beste kansen voor toekomstige ontwikkeling.

Bij de verkoop van Solvay Pharma traden Citigroup, Morgan Stanley en Rothschild op als financiële adviseurs.

KL/MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud