Advertentie

Solvay loopt griepbestelling mis

Christian Jourquin, topman van Solvay - Foto Reuters ©REUTERS

De Nederlandse overheid gaat de vaccins tegen het griepvirus H1N1 bij een andere fabrikant dan Solvay aankopen. Nederland heeft een optiecontract met de Belgische chemie- en farmareus voor de levering, maar omdat Solvay de vaccins niet voor het jaareinde kan leveren, oefent de overheid de optie niet uit.

(tijd) - De wereld is al enige tijd in de ban van het H1N1-griepvirus, dat wereldwijd al 141 slachtoffers maakte. In Nederland zijn 105 inwoners besmet met het virus.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Ab Klink, liet op 18 juni weten 34 miljoen vaccins te kopen bij verschillende leveranciers. Hij vermeldde er niet bij wie ze mag leveren, maar De Tijd kwam te weten dat Solvay bij de mogelijke leveranciers hoorde. Omdat dit najaar een griepgolf verwacht wordt, moesten de leveranciers de vaccins eind dit jaar klaar hebben.

Nu blijkt dus dat het Solvay niet lukt om het vaccin tegen dan klaar te hebben. Daarom zal de Nederlandse staat het deel van de bestelling die voor Solvay was bedoeld, nu bij een concurrent plaatsen. 'Het optiecontract blijft wel intact', benadrukt woordvoerder Erik De Leye in een telefonische reactie. Dat wil zeggen dat de Nederlandse staat de mogelijkheid blijft hebben om de optie te lichten, aan dezelfde voorwaarden. Over hoeveel vaccins het in dat optiecontract gaat, wil Solvay niet kwijt.

Het nieuws stuurt Solvay fors lager. Het aandeel van de chemie- en farmagroep zakt om 17 uur 4,9 procent tot 57,23 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud