Staking dreigt in Antwerpse raffinaderijen vanaf 9 mei

De werknemers van de vier Antwerpse raffinaderijen dreigen vanaf 9 mei het werk neer te leggen. De vakbonden dienen daartoe woensdag een stakingsaanzegging in. Dat bevestigt Rob Prins, nationaal verantwoordelijke voor de petroleumdivisie van de christelijke vakbondskoepel LBC-ACV aan De Tijd.

(tijd) De stakingsdreiging volgt op het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe sectoriële collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor twee jaar. De partijen raakten het donderdagavond niet eens over de koopkrachtverhoging voor de werknemers. 'De waarde van het pakket dat de petroleumfederatie ons aanbiedt voor de periode 2007-2008 ligt inflatiegezuiverd 1 procent onder het huidige pakket', zegt Prins.

'Het water is te diep tussen beide partijen', bevestigt ook woordvoerder Fred van Melkebeke van de Belgische petroleumfederatie. 'We vinden elkaar niet in de gesprekken over bonussen en salarissen.' Zo zouden de vakbonden aandringen op een bonus van 3.000 euro voor de komende twee jaar, terwijl de werkgevers slechts bereid zijn om 1.600 euro te bieden. 'Indien er een verzoening zich zou opdringen moeten de werkgevers het initiatief nemen, wij zetten geen stap terug', aldus Prins.

De stakingsaanzegging loopt tot 9 mei, zodat de raffinaderijen de tijd krijgen voorbereidende maatregelen te nemen. 'Een raffinaderij leg je niet in één-twee-drie stil', aldus van Melkebeke. In de periode daartussen vallen prikacties echter niet uit te sluiten. In hoeverre de acties van de werknemers de productie in de raffinaderijen kunnen verstoren, is nog niet duidelijk.

Donderdag voerden de werknemers van ExxonMobil in Antwerpen al prikacties. Zo ving de vroege shift het werk pas enkele uren later aan.

De raffinaderij van het Franse Total is met 380.000 vaten per dag de grootste in de Antwerpse haven, onmiddellijk gevolgd door de Esso-raffinaderij van Exxon-Mobil, die dankzij een recente capaciteitsuitbreiding bijna het niveau van Total benadert. Ook het Zwitserse Petroplus heeft twee installaties.

Als de Antwerpse petroleumsector het werk neerlegt, is dat voor het eerst sinds 1993. De sector stelt in Belgie ongeveer 6.000 mensen tewerk.

Maarten Gommeren

Guy Van den Broek

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud