Stopzetting cholesterolmiddel Pfizer: nog geen nieuws over ontslagen

Wat de gevolgen voor de werkgelegenheid bij Pfizer in België en wereldwijd zijn na het stopzetten van de klinische proeven met het nieuwe cholesterolmiddel Torcetrapib, is nog niet geweten. Dat zegt Daniel Van Bellinghen, de directeur communicatie van Pfizer België, maandag.

(belga) "Los van het stopzetten van Torcetrapib, waren er al kostenbesparingen aangekondigd voor de komende maanden. Die zullen nu zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Wat de invloed van het stopzetten van Torcetrapib daarbij zal zijn, is ook nog niet bekend", legt Van Bellinghen uit.

De kostenbesparende maatregelen komen er omdat het patent van een aantal belangrijke geneesmiddelen van Pfizer binnenkort vervalt. Bovendien voorziet het bedrijf in 2007 en 2008 geen groei van de omzet, maar belooft het de aandeelhouders wel een stijging van de winst.

Pfizer stopt de klinische proeven met Torcetrapib omdat er "een abnormaal hoog aantal overlijdens en cardiovasculaire aandoeningen" werd vastgesteld bij mensen die het middel innamen. Uit een studie bleek namelijk dat er in de groep met een te hoge cholesterol die het geneesmiddel Lipitor nam, vijftig mensen overleden. Dat is een normaal resultaat, omdat het om mensen met een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen en hartinfarcten gaat.

Bij de groep die Lipitor in combinatie met Torcetrapib nam, stierf echter een kleine tachtig mensen. Omdat het om een significant verschil gaat, en omdat Torcetrapib het risico op cardiovasculaire aandoeningen nog moest doen afnemen, is Pfizer onmiddellijk gestopt met het testen van het geneesmiddel, aldus Van Bellinghen.

"Er is echter geen enkel probleem met Lipitor, het middel dat het risico op cardiovasculaire veertig procent doet dalen", benadrukt hij.

In België zijn geen mensen overleden na het innemen van Torcetrapib.

Het aandeel van de Amerikaanse farmagroep zakte maandag twaalf procent op de Europese beurzen.

Pfizer telt zes vestigingen in België, waar in totaal 3.200 mensen werken. Het gaat om de administratieve en commerciële zetel in Elsene, de fabrieken in Puurs, Bornem en Louvain-la-Neuve en de distributiecentra in Zaventem en Mechelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud