Advertentie

Tessenderlo lijdt nettoverlies van 24,3 miljoen euro in 2006

De chemiegroep Tessenderlo heeft het afgelopen jaar een nettoverlies van 24,3 miljoen euro geleden. Per aandeel bedroeg het verlies 0,89 euro. De recurrente bedrijfwinst kwam 7,3 procent hoger uit op 72,3 miljoen euro, terwijl de omzet met 4,1 procent steeg tot 2,24 miljard euro.

(tijd) Het nettoverlies is volgens Tessenderlo te wijten aan een aantal uitzonderlijke elementen, die het resultaat in totaal met 76,9 miljoen euro drukten. Het grootste deel van dat bedrag is op naam te schrijven van het herstructureringsplan "Target 2007", waarvoor het bedrijf 48,8 miljoen euro opzijzette.

De stijging van het recurrente bedrijfsresultaat met ruim 7 procent is toe te schrijven aan de sterke betere resultaten van de afdelingen "Chemie" en "Kunststofverwerking". De divisie "Specialiteiten" kende dan weer een minder goed jaar.

De omzetstijging met 4,1 procent werd volgens Tessenderlo vooral gerealiseerd in de afdelingen "Kunststofverwerking" en de tak pvc/chloor-alkali van de afdeling "Chemie".

De afdeling "Chemie" wist betere resultaten voor te leggen in 2006, zegt Tessenderlo. De prijzen van de grondstoffen voor de tak minerale chemie bleven hoog, maar de prijsstijgingen konden worden doorgerekend in de verkoopprijzen. De verkoop van veevoederfosfaten is dan weer gedaald ten opzichte van vorig jaar. De rentabiliteit van de chloor-alkali-activiteiten verbeterde gevoelig in 2006 dankzij de stijgende volumes en prijzen voor kaliloog en natronloog. Ook voor pvc bleven de volumes het hele jaar boven het niveau van 2005.

Ook de afdeling "Kunststofverwerking" deed het beter dan in 2005. De divisie 'profielen' kende vooral op het Europese vasteland een stevige groei, vooral in Centraal- en Oost-Europa. Ook de tak 'kunststof leidingsystemen' heeft een goed jaar achter de rug, ondanks duurdere grondstoffen. De afdeling 'compounds' stond in 2006 dan weer onder druk, omdat de vraag uit de schoenindustrie nog sneller is afgenomen.

Binnen de divisie "Specialiteiten" deed de afdeling fijnchemie het minder goed dan in 2005, onder meer als gevolg van de teleurstellende resultaten van de activiteit 'organische chloorderivaten'. De gelatine-activiteiten legden vooral in Europa zwakkere cijfers voor. De verkoopprijzen daalden terwijl de grondstoffenprijzen vrij stabiel bleven. Betere cijfers waren er dan weer voor de afdeling 'producten van dierlijke oorsprong', onder meer als gevolg van bedrijfsprogramma's om de marges te vergroten en om kosten te besparen.

De vooruitzichten voor het eerste kwartaal zien er goed uit, zegt Tessenderlo. De positieve trend, die vooral de afdeling Chemie kende in de laatste maanden van 2006, lijkt zich nog steeds door te zetten. Ook de eerste besparingsmaatregelen beginnen hun vruchten af te werpen, klinkt het. Tessenderlo verwacht daarom dat het eerste kwartaal 'aanzienlijk beter' zal zijn dan de eerste drie maanden van 2006.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud