Tessenderlo ziet nog geen tekenen van herstel

Foto Belga ©BELGA

De chemiegroep Tessenderlo heeft het eerste kwartaal van het jaar met een verlies van 6,2 miljoen euro afgesloten. Het bedrijf zegt zwaar te lijden onder de crisis en ziet 'nog geen duidelijke aanwijzing voor verbetering van de conjunctuur'. Daarom overweegt Tessenderlo om de productiecapaciteit terug te schroeven in de zwaarste getroffen onderdelen.

(tijd) - In het eerste kwartaal van vorig jaar haalde Tessenderlo nog 36,9 miljoen euro winst. Per aandeel bedraagt het nettoverlies over het eerste kwartaal van 2009 0,22 euro. De omzet nam over de eerste drie maanden af met 16 procent tot 545,3 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst zakte van 54,4 miljoen euro naar een verlies van 6,4 miljoen euro.

De cijfers liggen een eind onder de analistenprognoses. Vier door De Tijd geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op 10 miljoen euro recurrente bedrijfswinst. Voor het nettoresultaat lag de verwachting op 5,8 miljoen euro.

Chemie

Vooral de Chemie-activiteiten en de afdeling Kunststofverwerking deden het slecht. Chemie zag zijn recurrente bedrijfswinst (rebit) terugvallen van 26,1 miljoen euro tot min 9 miljoen euro. 'De markt van de kaliumhoudende meststoffen is sinds eind 2008 vrijwel tot stilstand gekomen. Dit is een van de zeldzame sectoren waar de prijzen op het niveau van 2008 gebleven zijn, met als gevolg dat de markt een afwachtende houding aanneemt', luidt het in een persbericht.

'Ook de marges van de pvc stonden onder druk door de schommelingen van de grondstoffenprijzen. Met name de recente stijging van de ethyleenprijzen kon niet worden doorgerekend aan de klanten.'

Kunststofverwerking

Bij Kunststofverwerking zakte de rebit van 7,9 miljoen euro naar min 2,8 miljoen euro. Tessenderlo: 'Deze businessgroep gaat er in het algemeen beduidend op achteruit. De negatieve resultaten zijn toe te schrijven aan de sterke vertraging van de afzetmarkten - voornamelijk de bouw en de sector van de openbare werken. Het positieve effect van de lagere grondstoffenprijzen werd maar heel geleidelijk voelbaar. Pas in de loop van maart werd de impact hiervan op de resultaten echt duidelijk.'

De divisie Specialiteiten bleef met zijn rebit wel in de positieve cijfers. De rebit daalde met 47 procent tot 12,5 miljoen euro.

De vooruitzichten van het bedrijf ogen dan ook somber: 'De zeer moeilijke periode die de groep momenteel doormaakt is uiteraard het gevolg van de algemene conjunctuur. Enkel een verbetering van deze laatste kan een terugkeer naar een normale situatie tot stand brengen.'

Verbetering zit er echter nog niet aan te komen, zegt het bedrijf. Daarom overweegt Tessenderlo een 'selectieve vermindering van de productiecapaciteit door te voeren in de activiteiten die het meest getroffen zijn'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud