Thrombogenics op recordkoers

Voorzitter Désiré Collen

Thrombogenics rapporteerde sterke resultaten van de laatste klinische fase voor microplasmine, een middel ter behandeling van oogaandoeningen. 'De belangrijkste mijlpaal in onze geschiedenis', zegt CEO Patrik De Haes. Voor een marktlancering is het nog zo'n twee jaar wachten, maar volgens het bedrijf heeft het middel een omzetpotentieel van enkele honderden miljoen euro.

(tijd) - Het aandeel van Thrombogenics schoot dinsdagvoormiddag 8 procent omhoog tot 18,80 euro, het hoogste peil ooit. Thrombogenics-beleggers zaten al een tijdje te wachten op de resultaten van de Fase 3-studie voor microplasmine. Dinsdagochtend kregen ze alvast de eerste bevindingen van het onderzoek.

'Microplasmine werkt bij 30 procent van de patiënten', zo blijkt uit een persbericht van het Leuvense biotechbedrijf. 'De cijfers zijn statistisch héél significant', zegt analist Jan De Kerpel van KBC Securities. Hij schat de kans dat het middel op de markt zal komen nu op 90 procent en verhoogt zijn koersdoel voor het aandeel van 17 tot 20 euro. Op het microplasmineproject kleeft hij momenteel een waarde van zo'n 10 euro.

Maar 100 procent zeker is het allemaal nog niet. Er is bijvoorbeeld nog niets geweten over de neveneffecten van microplasmine. Nochtans zijn die van groot belang aangezien de beslissing van de regulatoren FDA of de EMEA telkens een afweging is tussen de voor- en nadelen. Meer informatie daarover zal Thrombogenics op 6 juni geven tijdens een congres in Berlijn.

En er is nog een factor van onzekerheid. De positieve bevindingen uit deze eerste fase 3-studie moet nog bevestigd worden in een tweede. Daarvan zullen de resultaten pas in augustus vrijgegeven worden.

'Wanneer we 100 procent zeker zullen zijn? 2020. Ook als het product op de markt is, kunnen er nog altijd onverwachte effecten opduiken en kan het product van de markt gehaald worden', zegt een wel heel voorzichtige CEO. 'We hebben gisteravond wel al een glaasje champagne gedronken maar we zijn nog niet over de finish.'

Wat is microplasmine?

Het is een oplossing voor Focale Vitreomaculaire Adhesie (VMA), wat een cruciale rol speelt bij oogproblemen. Het zou ook een rol spelen bij slechtziendheid bij diabetespatienten en bij leeftijdsgebonden gezichtsvermindering. VMA is een aandoening waarbij glasvocht abnormaal hard kleeft aan het netvlies aan de achterkant van het oog. Momenteel moet men teruggrijpen naar oogchirurgie om dat probleem op te lossen. Met microplasmine volstaat een enkele injectie in het oog.

Wanneer komt microplasmine op de markt?

'We gaan midden 2011 het dossier bij de FDA indienen. Een marktlancering in de VS eind 2012 is realistisch, als de FDA geen extra studies vraagt. Als we in de VS groen licht krijgen, kunnen we de dag erna beginnen verkopen. In Europa ligt dat wat anders. Hier moeten we wachten op terugbetalingsregels', zegt Patrik De Haes.

Kan Thrombogenics de marketing alleen aan?

'Ja', aldus De Haes. 'We gaan ons enkel richten op netvlieschirurgen. Zo zijn er misschien maar 4.000 in de Westerse wereld. Een verkoopteam van 25 man in de VS en 25 man in Europa moet volstaan. Dat kunnen we zelf bekostigen. Bovendien heeft microplasmine geen concurrent en moeten we de deur van de chirurgen niet plat lopen om ons product te promoten, in tegenstelling tot in zeer competitieve markten zoals die voor ontstekingsremmers.' De Kerpel van KBC Securities rekent op jaarlijks 10 à 15 miljoen euro kosten voor verkoop en marketing.

Maar indien microplasmine ook voor meer toepassingen wordt ontwikkeld, zoals voor slechtziendheid bij diabetespatienten of oudere mensen zal Thrombogenics zich moeten richten tot de oogartsen en dan zal het op zoek moeten gaan naar een verkoopspartner die beschikt over een groot verkoopnetwerk bij die doelgroep.

Wat is het marktpotentieel van microplasmine?

'Enkele honderden miljoenen euro piekverkopen', zegt De Haes. De Kerpel schat de piekverkopen op 500 miljoen euro (VS en Europa samen), 7 à 10 jaar na de marktlancering. 'Als je er de diabetesmarkt (waarvoor we wel nog veel testen moeten uitvoeren) bij telt, komen we waarschijnlijk aan meer dan 1 miljard euro', aldus De Haes nog.

Wanneer wordt Thrombogenics winstgevend?

De Kerpel verwacht dat het bedrijf dit jaar winst zal maken. Hij rekent daarvoor op 5 à 10 miljoen euro mijlpaalbetalingen van Roche (voor de start van Fase 2-onderzoek voor kankermedicijn) en een grote partnerdeal voor TB-402 (een middel tegen vasculaire aandoeningen), waarvoor binnenkort fase 2-resultaten zullen komen.

Gaat Thrombogenics nog kapitaal ophalen?

'We hebben nu nog meer dan 70 miljoen euro in cash', zegt De Haes. 'Als we nog geld kunnen halen uit ons kankeronderzoek (met Roche) en een deal kunnen sluiten voor TB-402 kunnen we de brug maken naar het moment waarop microplasmine omzet begint te draaien. In dat geval moeten we niet meer de markt opgaan voor extra geld.'

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud