ThromboGenics start laatste studiefase voor microplasmine

Patrick De Haes, gedelegeerd bestuurder van ThromboGenics.

Het Belgische biofarmabedrijf ThromboGenics is begonnen met de klinische Fase 3 studies met microplasmine voor de niet-chirurgische behandeling van ziekten aan de achterkant van het oog. Het gaat om de laatste stap in het klinisch ontwikkelingsprogramma van deze potentiële nieuwe behandeling. Dat meldt ThromgoGenics in een persbericht.

(tijd) - Het Fase 3-programma omvat twee klinische studies en wordt uitgevoerd in de Verenigde Staten (codenaam TG-MV-006) en Europa en Noord-Amerika (codenaam TG-MV-007). 'De start van deze cruciale klinische studies betekent een belangrijke stap voorwaarts in een potentiële verbetering van de behandeling van ziekten aan de achterkant van het oog en is tevens een belangrijke mijlpaal voor ThromboGenics als onderneming', stelt het bedrijf.

De Fase 3-studies met microplasmine zullen worden uitgevoerd onder de naam MIVI-TRUST (Microplasmin for IntraVitreous Injection-Traction Release without Surgical Treatment). In elk van de studies zullen 320 patiënten gerekruteerd worden, verdeeld over een 40-tal centra in de Verenigde Staten (TG-MV-006) en 40 centra in Europa en Noord-Amerika (TG-MV-007).

De initiële indicatie voor de beide Fase 3-studies met microplasmine is de niet-chirurgische behandeling van focale vitreomaculaire adhesie. 'Focale vitreomaculaire adhesie is een aandoening waarbij het glasvocht in de oogkern een abnormaal sterke verkleving vertoont met het netvlies aan de achterkant van het oog. Deze verkleving kan vervormingen veroorzaken in de bloedvaatjes en het netvlies, wat een verslechtering van het gezichtsvermogen van de patiënt veroorzaakt', legt het persbericht uit.

Deze verkleving zou bovendien een cruciale rol spelen bij talrijke aandoeningen aan de achterkant van het oog, onder meer bij de vorming van maculair gaatje en bij bepaalde vormen van maculair oedeem. 'Vitreomaculaire adhesie wordt mogelijk ook geassocieerd met een slechtere prognose van ernstige oogziekten, zoals diabetische retinopathie en ouderdomsgerelateerde maculaire degeneratie (AMD).'

Eerdere klinische studies hebben aangetoond dat microplasme, wanneer het intravitreaal wordt geïnjecteerd, vitreomaculaire adhesie kan opheffen. Op die manier wordt ingrijpende oogchirurgie met alle daarmee verbonden risico's en onkosten vermeden. 'Daarenboven zijn wij ervan overtuigd dat microplasmine het potentieel heeft om ook andere aandoeningen, zoals diabetische retinopathie en ouderdomsgerelateerde maculaire degeneratie (AMD), te behandelen, gezien vitreomaculaire adhesie ook een belangrijke rol blijkt te spelen in deze gezichtsbedreigende aandoeningen', zegt Dr. Steve Pakola, chief medical officer van ThromboGenics, in het persbericht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud