Tigenix voor eerst onder 2 euro

©Photo News

Het aandeel Tigenix is voor het eerst onder de 2 euro gezakt. De melding dat het bedrijf door een gebrek aan cash een partner zoekt voor de VS, wordt slecht onthaald. 'De besparingen op korte termijn wegen niet op tegen de gemiste inkomsten op lange termijn', zegt een analist.

(tijd) - Tigenix meldde woensdagavond, wat verscholen in een trading update, dat het onvoldoende middelen heeft om de kosten voor het bijkomende onderzoek in de VS, opgelegd door de FDA, volledig zelf te financieren. Tigenix gaat daarom op zoek naar een partner om die lasten, maar op termijn dus ook de winsten, te delen.

Het aandeel van Tigenis zakte donderdagochtend voor het eerst in de geschiedenis onder 2 euro (1,99 euro om precies te zijn).

Koersdoel van 4 naar 2,5 euro

Jan De Kerpel, analist van KBC Securities, verlaagde na de trading update zijn koersdoel van 4 naar 2,5 euro. Dat is het gevolg van twee factoren: 'Onze lagere inkomstenprognose in de VS en de krimpende kaspositie van het bedrijf', luidt het.

'Het weegt niet op'

'De beslissing om een partner bij de hand te nemen in de VS, is goed op korte termijn omdat het bedrijf minder cash zal uitgeven. Maar op lange termijn betekent dit dat Tigenix minder inkomsten zal halen uit de VS. Misschien enkel royalties op de verkopen. De besparing op korte termijn weegt niet op tegen de gemiste kasen op lange termijn zodat de impact op de bedrijfswaardering negatief is.'

De Kerpel oordeelt dat Tigenix nu zo snel mogelijk een partnerdeal moet sluiten waarbij het een aanzienlijke voorafbetaling ontvangt zodat investeerders zich geen of minder zorgen meer moeten maken over de krimpende kaspositie (18,3 miljoen euro eind maart). 'Met dat bedrag kan Tigenix nog 12 tot 15 maanden verder werken', schat De Kerpel. Het bedrijf moet vermijden dat het onder die drempel van 12 maanden zakt. 'Want bij andere biotechbedrijven hebben we gezien dat dat leidt tot grote druk op de aandelenkoers omdat beleggers dan op korte termijn een kapitaalverhoging vrezen.'

Verknald

'We dachten dat we het in de VS alleen konden', zei Gil Beyen, CEO van Tigenix, woensdag in eerste reactie. Maar de Food and Drug Administration heeft het verknald. Die eiste midden maart extra testen voor ChondroCelect, de door Tigenix ontwikkelde methode om kraakbeen in de knie te herstellen.

Dat kost het Leuvense bedrijf 5 jaar vertraging. 'En meerdere miljoenen euro kosten. We willen een stuk van die lasten kwijt en zoeken een partner.'

Nipter

'De financiële situatie wordt nipter en we kiezen voor focus', zegt Beyen. 'Leuk is het niet, maar in Europa zijn we wel nog altijd de eerste en de enige met een dergelijk product. We hebben ons geld nodig om daar de verkoopploeg uit te breiden', zegt Beyen. In Europa is ChondroCelect al enkele maanden op de markt. Veel inkomsten levert dat echter nog niet op omdat er nog geen terugbetalingsregels zijn.

'En we willen ook onze pijplijn verder ontwikkelen. In september lanceren we ook ChondroMimetic, een behandeling voor kleine kraakbeenletsels. En binnenkort starten we ook de eerste klinische fase voor een meniscusbehandeling.'

Op dit moment ligt in de VS alles stil. Voor de start van de bijkomende patiëntentesten is het wachten tot er een partner is. En de productiesite, die Tigenix kocht voor 1,1 miljoen dollar, staat leeg omdat het nog zeker vijf jaar zal duren eer er iets zal geproduceerd worden. Beyen onderzoekt daarom of hij die site niet kan verkopen.


JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud