UCB betaalt 2 miljoen euro in Distilbène-zaak

©BELGA

UCB moet ruim 2 miljoen euro betalen aan een gehandicapte jongen en zijn familie. Dat heeft een Franse rechtbank vrijdag beslist. De jongen raakte gehandicapt door vroeggeboorte, doordat zijn grootmoeder het voormalige UCB-medicijn Distilbène innam tijdens haar zwangerschap.

(tijd) - Er werd overgegaan tot een gelijkaardige beslissing voor een klein meisje, eveneens gehandicapt door vroegtijdige geboorte. Volgens de advocaat van de twee families wacht de rechtbank in dit dossier nieuwe expertises af vooraleer het bedrag van de schadevergoeding wordt vastgelegd. Beide kinderen raakten gehandicapt, doordat hun grootmoeders tijdens hun zwangerschap Distilbène innamen. Distilbène is een middel ter voorkoming van een miskraam, dat al sinds meer dan 30 jaar niet meer wordt gebruikt wegens de kwalijke neveneffecten.

UCB en zijn verzekeringsmaatschappij moeten van de arrondissementsrechtbank in Nanterre (Haute-de-Seine) aan Louis, 18 jaar, 1,45 miljoen euro schadevergoeding te betalen, daar bovenop een som van 558.500 euro persoonlijke schadevergoeding en een levenslange uitkering per trimester van 14.200 euro.

Een nieuwe expertise zal worden gerealiseerd wanneer Louis de leeftijd van 20 heeft bereikt en verplicht zal worden de gespecialiseerde onderwijsinstelling te verlaten.

Zijn moeder, die haar werk opgaf om zich voltijds bezig te houden met de verzorging van haar zoon, ontvangt 300.000 euro economische schadevergoeding. De vader krijgt op zijn beurt een som van 30.000 euro. De rechters hebben eveneens beslist dat een morele schadevergoeding van 160.000 euro moet betaald worden aan de ouders.

Het meisje in het tweede dossier,  Dorien, 13 jaar, ontvangt een voorlopige schadevergoeding. Dorien gaat naar een gewone school, maar kan evenwel niet dezelfde zaken doen als haar leeftijdsgenootjes. UCB moet aan de ouders van Dorien 70.000 euro morele en 20.000 euro economische schadevergoeding betalen.

Distilbéne, commerciële benaming voor het synthetisch hormoon diéthylstillbestrol (DES), werd op grote schaal gebruikt, van eind jaren '40 tot midden jaren '70 van de vorige eeuw, om miskramen tegen te gaan. In 1953 werd nochtans al vastgesteld dat Distilbène daarvoor niet geschikt was.

Pas in 1971 werd bewezen dat het zware misvormingen veroorzaakt bij kinderen van moeders die behandeld werden met het medicijn tijdens hun zwangerschap. Terwijl het in de Verenigde Staten onmiddellijk daarna werd verboden, werd het in Frankrijk tot in 1977 voorgeschreven.

Het aantal volwassenen blootgesteld aan Distilbène tijdens de zwangerschap van hun moeder wordt geschat op 160.000. UCB werd onder meer in 2002 al veroordeeld in een zaak rond hetzelfde geneesmiddel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud