Veiligheidsstudie eerste medicijn Ablynx positief

(tijd) - Het Gentse biotechbedrijf Ablynx heeft de eerste veiligheidstesten met een experimenteel medicijn positief afgerond. Daarmee neemt Ablynx een belangrijke hindernis op weg naar een beursgang. Ablynx ontwikkelt nanobodies, piepkleine moleculen die afgeleid zijn van antilichamen van lama's.

ALX0081, een experimenteel middel tegen trombose, is het eerste Ablynxproduct dat aan mensen werd toegediend. De voorlopige resultaten van die zogenaamde fase-I studie tonen aan dat het middel geen ernstige nevenwerkingen oplevert. Dat is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, want het is de eerste keer dat het effect van kleine antilichamen op mensen werd getest. Definitieve resultaten van de fase-I studie worden eind september verwacht.

Ablynx maakt zich op voor een beursgang om zeker tientallen miljoenen euro's vers kapitaal op te halen. De aandeelhouders en het management van het biotechbedrijf houden de optie van een overname door een groot farmabedrijf open.

Ablynx werd in 2002 opgericht als spin-off van het Vlaamse biotechinstituut VIB en werd gefinancierd door durfkapitaal van onder meer GIMV, KBC Private Equity en de privak Biotech. De financieringsronde van 40 miljoen euro die het bedrijf eind vorig jaar doorvoerde behoort tot de grootste durfkapitaaltransacties in de Europese biotechsector. Het jonge bedrijf heeft al meer dan 100 werknemers in dienst. DA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud