VIB kan menselijk DNA goedkoop decoderen

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) kan voortaan menselijk DNA decoderen voor amper 3.300 euro. Dat is het gevolg van een partnerschap met het Californische Complete Genomics.

In 2007 kostte het bepalen van een menselijk genoom nog meer dan 7 miljoen euro, in 2008 was dat teruggelopen tot 700.000 euro. Maar in het najaar van 2009 slaagde Complete Genomics, gevestigd in Silicon Valley erin die kostprijs te beperken tot 3.300 euro. Het bedrijf is een boegbeeld in het domein van de nieuwste generatie genomics, één van de speerpunttechnologieën in de biotechnologie. 

Eerste Europese partner 

VIB krijgt nu toegang tot die technologie. Het is hiervoor door het Californische bedrijf uitgekozen als eerste Europese partner. De deal kwam tot stand na ene proefproject van VIB met Complete Genomics waarin het genoom van een aantal personen volledig werd gedecodeerd. 

Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) bezocht met minister-president Kris Peeters en het VIB dinsdag Complete Genomics. Lieten wil Vlaanderen promoten als locatie voor een sequeneringscentrum buiten de VS. Complete Genomics is van plan er een tiental te bouwen overal ter wereld.

Belang

Lieten benadrukte samen met VIB-topman Rudy Dekeyser het belang van de technologie van Complete Genomics. 'Wetenschappers krijgen zo toegang tot de nieuwste technologieën om de menselijke gezondheid te bestuderen. Zo moeten we op termijn kunnen inschatten hoe patiënten op een bepaalde therapie gaan reageren.'

Katrien Verstraete

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud