Voorzichtig UCB lauw onthaald

©Belga

Het farmabedrijf UCB verwacht nog geen groei in 2010, wat bij analisten voor ontgoocheling zorgt. KBC Securities haalt het aandeel van zijn kooplijst wegens de flauwe kortetermijnvooruitzichten. Op lange termijn ziet het er evenwel beter uit. De gezamenlijke piekverkopen van de drie nieuwe producten Cimzia, Vimpat en Neupro zullen na 2015 oplopen tot minstens 3,1 miljard euro, boven de marktconsensus.

(tijd) - 2009 was een bijzonder jaar voor UCB. Het bedrijf kreeg met de patentverliezen van topproducten Keppra en Zyrtec zware dobbers te verwerken. Daarom moest het biofarmabedrijf zijn focus verleggen. Met een herstructureringsprogramma (SHAPE) en de lancering van enkele nieuwe producten legde UCB 'een sterke basis voor toekomstige groei', aldus CEO Roch Doliveux.

Het bedrijf gaf voor het eerst prognoses voor de piekverkopen van die nieuwe producten. Dat is waar de markt met de meeste spanning op wachtte. UCB verwacht de volgende piekverkopen:

  • Cimzia (minstens 1,5 miljard euro), reumatoide artritis en ziekte van Crohn
  • Vimpat (minstens 1,2 miljard euro), epilepsie
  • Neupro (minstens 400 miljoen euro), ziekte van Parkinson en Restless Legs Syndrome (RLS)

Met verkoopscijfers van respectievelijk 75, 46 en 61 miljoen euro in het lanceringsjaar zijn ze alvast goed gestart. Maar de toekomstige groei waarover Doliveux spreekt, zal nog niet voor 2010 zijn.

Voor 2010 rekent UCB op 3 miljard euro groepsomzet (lichte daling tegenover 3,1 miljard in 2009), een recurrente ebitda van 700 miljoen euro (min of meer stabiel tegenover de 698 miljoen euro in 2009) en een kernwinst per aandeel van 1,76 euro (lichte stijging tegenover 1,74 euro in 2009). Dat is onder de verwachting van analisten. 'De markt zal dit zien als een teleurstelling', schrijft een analist.

PATENTVERLIES

De nieuwe producten zijn met andere woorden op korte termijn nog niet in staat om het Amerikaanse patentverval op topproducten Keppra en Zyrtec te compenseren. In 2009 verloor UCB daardoor bijna 30 procent aan omzet op Keppra. 'Op een blockbuster (een product met omzet van meer dan 1 miljard dollar, red.) doet een omzetverlies van 30 procent altijd pijn', zegt CFO Detlef Thielgen.

Bovendien heeft het bedrijf enkele desinvesteringen gedaan, in het kader van de strategische hertekening die UCB afgelopen jaar doorvoerde. Via het SHAPE-programma werden producten die niet meer tot de kernactiviteit behoorden van de hand gedaan. Dat leverde bijna 600 miljoen aan eenmalige inkomsten op, maar nam ook een hap uit de omzet. 'Maar we kregen een goede prijs, en de producten zitten nu bij spelers die zich beter kunnen concentreren op het aan de man brengen van de medicijnen', zegt Thielgen.

Dat de omzet in 2009 achteruit ging (-13% tot 3,1 miljard euro), is dus niet erg verwonderlijk. Maar dat ook in 2010 nog geen groei te bespeuren valt, daar had de markt niet op gerekend. Analisten reageren dan ook eerder teleurgesteld op de kortetermijnprognoses.

De vooruitzichten op lange termijn kunnen met dank aan de verwachtingen voor de piekverkopen op meer bijval rekenen. 'UCB maakt hiermee een belofte aan de markt', schrijft een analist.

DIVIDEND

UCB gaat zijn aandeelhouders 0,72 euro nettodividend per aandeel uitbetalen, na een sterk 2009. De omzet daalde met 13 procent maar de recurrente bedrijfskasstroom slechts met 5 procent. Dat heeft alles te maken met de uitvoering van het SHAPE-programma. De kosten voor verkoop en marketing daalden dankzij grootschalige herstructureringen met 16 procent.

De nettowinst kwam in 2009 uit op 513 miljoen euro, ruim het tienvoudige van in 2008. Dat is onder andere het gevolg van een enorme meerwaarde op de verkoop van bepaalde activiteiten aan GSK, Shire en Eumedica. 'We kunnen hier dus niet echt appels met appels vergelijken', aldus Thielgen.

UCB geeft voorts nog een update voor zijn andere onderzoeksprojecten. Een greep uit de informatie.

  • De fase 3-testen voor epratuzumab (lupus) zullen van start gaan in 2010.
  • UCB spreekt voorts over 'krachtige data' uit de fase 3-testen voor Xyrem (fibromyalgie).
  •  Voor brivaracetam gaat UCB één extra fase 3-studie uitvoeren omdat een vorige test niet de gehoopte resultaten afleverde.
  •  UCB meldt ten slotte dat het een nieuw klinisch project is gestart in fase 1. Het betreft een potentieel medicijn met codenaam UCB2892 tegen cognitieve stoornissen.
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud