'Ahold bereidt overnamebod voor op HEMA'

Ahold bereidt een overnamebod voor op de HEMA. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag op basis van meerdere bronnen rond het supermarktconcern.

(betten) Maxeda, het voormalige Vendex KBB, zette HEMA onlangs in de etalage. Het detailhandelsconcern, dat naast HEMA ook eigenaar is van onder andere V&D, Bijenkorf en Praxis, denkt dat een mogelijke transactie voor de zomer rond kan zijn.

Het informatiememorandum over de HEMA is vorige week verspreid onder potentiele gegadigden. Eind deze maand moeten de eerste biedingen binnen zijn, zo meldt het FD. Maxeda heeft ingezet op een verkoop via een veiling. Naar verluidt zou Ahold echter overwegen op korte termijn een verkennend bod te doen om exclusiviteit te verkrijgen.

Ook winkelbedrijf Blokker en eigenaar Roland Kahn van kledingketen Coolcat hebben volgens de krant interesse. Ook private equity zal zich in de strijd mengen, al verwachten marktvorsers dat die terugschrikken voor de prijs, die als een 'hoofdprijs' wordt betiteld.

Maxeda mikt op een verkoopprijs van ten minste EUR 1 miljard en heeft ABN AMRO en Citibank ingehuurd om de verkoop te begeleiden. Maxeda is eigendom van een consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR, die het in 2002 van de beurs haalde.

Bestuursvoorzitter Tony DeNunzio van Maxeda liet eerder al weten dat de interesse voor HEMA groot is. Zowel financiele als strategische partijen hebben belangstelling getoond voor het dochterbedrijf.

De interesse van Ahold oogt op het eerste gezicht vreemd, omdat supermarkten en warenhuizen andere takken van sport zijn. Bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold heeft echter aangegeven sterk te willen groeien in non-food.

Tot nu toe is de non-food lijn niet echt van de grond gekomen. Om die reden kijkt Ahold naar de HEMA, die bij het supermarktconcern niet wordt gezien als een warenhuisconcept maar als een gemaksformule waar zowel food als non-food wordt verkocht.

Het idee zou zijn dat Ahold deskundigheid levert om de voedingsafdeling van de HEMA verder uit te bouwen, en de HEMA op zijn beurt expertise inbrengt bij Albert Heijn op het gebied van woning- en keukeninrichting. Bijkomend voordeel is dat de HEMA-top - Ronald van Zetten en Joost Sliepenbeek - afkomstig is van Ahold en ook lange tijd bij Albert Heijn heeft gewerkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud