Analisten reageren sceptisch op mogelijk bod Hema

Analisten hebben hun twijfels over het slagen van een overname van HEMA door Ahold. Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat het supermarktconcern een overnamebod voorbereidt op de warenhuisketen. Ahold geeft geen commentaar op het mediabericht.

(betten) Analist John David Roeg van ING denkt niet dat het van een overname komt. 'We geloven het niet, we verwachten het niet en we willen het niet', zo reageert hij.

Volgens hem past de aankoop van HEMA niet binnen de strategie van Ahold van het verkopen van onderdelen om zich volledig te richten op de kernactiviteiten. Bovendien is er volgens hem geen 'strategische rationale'.

Daarnaast zouden aandeelhouders niet blij zijn met de overname, zo stelt hij. 'Zij zitten in Ahold vanwege het potentieel van waardeherstel, niet vanwege een nieuwe, waardevernietigende acquisitie.'

Een andere reden voor de ING-analist om zijn twijfels te plaatsen bij het mediabericht, zijn de Amerikaanse Ahold-activiteiten. 'Als het waar zou zijn, zou het alleen hout snijden in een scenario waarin de Amerikaanse supermarktactiviteiten verkocht zouden worden. Op dit moment implementeert Ahold hier een nieuwe strategie, die het onwaarschijnlijk maakt dat het deze snel zal verkopen.'

Ook vanuit financieel oogpunt is een overname niet logisch. Ahold heeft beloofd om EUR 3 miljard terug te geven aan aandeelhouders en de schuld te verlagen met EUR 2 miljard. 'EUR 1 miljard betalen voor HEMA zou niet helpen om een investment grade-rating te bereiken', aldus Roeg.

De analist ziet een mogelijkheid dat Maxeda, de eigenaar van HEMA, het bericht de wereld in heeft geslingerd om zo de verkoopprijs voor zijn dochter op te drijven.

Richard Withagen van SNS staat wat gemengder tegenover het nieuws. Hij vindt de belanstelling van Ahold in HEMA logisch, omdat het bedrijf zijn omzet in non-food wil vergroten. Toch denkt hij niet dat het uiteindelijk tot een transactie zal komen.

De synergieen van HEMA met Aholds Nederlandse activiteiten zijn 'minimaal' in de ogen van Withagen. Ook is de timing van een dergelijke deal niet handig. Net als ING-collega Roeg geeft hij hiervoor de herstructureringen in de Verenigde Staten aan als reden.

Verder wijst hij erop dat het succes van het HEMA-concept is gebaseerd op de eigen merken van het warenhuisconcern. Het introduceren van andere merken of doorvoeren van grote veranderingen in de samenstelling van producten zou dit succes kunnen ondermijnen.

Beleggers zien een overname van HEMA door Ahold op het eerste gezicht ook niet zitten. Op het Damrak noteert het aandeel Ahold omstreeks 11.15 uur 1,95% lager op EUR 9,04.

Annette van Soest annette@bfn.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud