Advertentie

Arcandor krijgt geen overheidsgeld

©EPA

Het Duitse concern Arcandor, eigenaar van Thomas Cook en van winkelketen Karstadt, kan definitief geen aanspraak maken op het reddingsfonds in Duitsland. Maandag werd de aanvraag voor een kredietgarantie van 650 miljoen euro verworpen.

(dap/afp) – De aanvraag werd geweigerd omdat er ernstige vragen rezen over de levensvatbaarheid van het concept, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Economie in Berlijn.

Als Arcandor toch zou beslissen om samen te gaan met concurrent Metro, eigenaar van warenhuisketen Kaufhof, bestaat er nog een kans dat een noodkrediet wordt toegestaan. Later maandag beslist de Duitse regering over het toestaan van een noodkrediet van 437 miljoen euro.

De aanvraag voor een staatsgarantie werd ingediend bij het Duitse steunfonds voor de Industrie. Dat werd opgericht om bedrijven die in de problemen kwamen door de daling van hun export, een garantie te geven voor hun bankkredieten. De aanvraag werd echter, zoals algemeen was verwacht, verworpen. 'Er bestond ernstige twijfel over de levensvatbaarheid van hun concept', verklaarde een woordvoerder. Het bedrijf zou al lang voor de recessie met problemen kampen.

Bij Arcandor werken tienduizenden laaggeschoolden in commerciële functies, waardoor ook de vakbonden hopen op een overleven van het concern. De strijd van Arcandor heeft dan ook een politieke dimensie.

Intussen blijft Arcandor onderhandelen met Metro, over een fusie tussen de Karstadt- en Kaufhofwinkels. Die gesprekken worden gevoerd 'op een hoog niveau'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud