Axel Miller wordt bestuurder bij Spadel

Axel Miller, de voormalige topman van Dexia

Voormalig Dexia-topman en huidig Petercam-venoot Axel Miller wordt bestuurder bij de waterfabrikant Spadel. Dat heeft de groep dinsdag bekendgemaakt. Spadel slaagde er in 2009 trouwens de verliezen van een jaar eerder om te buigen in een behoorlijke winst.

(tijd) - Dat herstel is vooral te danken aan het feit dat Spadel niet langer werd gehinderd door onder meer een afwaardering op de Franse dochter Wattwiller. In 2008 leed Spadel nog een verlies van 4,3 miljoen euro. Een jaar later blijkt de groep een nettowinst van 14,7 miljoen euro te kunnen voorleggen.

Ook het bedrijfsresultaat klom vlot uit de rode cijfers. De neerwaartse omzettrend, als gevolg van een zwakke markt voor natuurlijk mineraalwater, kon niet gekeerd worden.

De omzet daalde daardoor met 4 procent tot 199,2 miljoen euro. Vanaf dan kleurt het plaatje echter gevoelig beter. In tegenstelling tot 2008 verliep de zomer vorig jaar goed. Het bedrijfsresultaat belandde op 18,8 miljoen euro, waar dat in 2008 nog 4 miljoen euro in het rood ging. Spadel stelt voor om het brutodividend, dat vorig jaar 16,7 procent werd verlaagd tot 0,80 euro per aandeel, opnieuw op te trekken tot 1 euro bruto per aandeel.

Over de marktevolutie is Spadel niet al te positief. Het bedrijf, dat met zijn merken in het premiumsegment zit, kampt met een conjunctuurgebonden én structurele verandering van de consumptiegewoonten. Steeds meer mensen kiezen voor eersteprijsmerken, andere nationale merken of andere dranken.

WATERMARKT

In ons land is Spadel nog altijd marktleider in niet-bruisende waters met Spa Reine. In spuitwaters domineert Spadel eveneens de markt met de merken Spa Barisart en Bru. Toch gaat de markt in zijn geheel achteruit, met een daling van 1,3 procent van het thuisverbruik. Die daling komt vooral van plat water, terwijl spuitwater erop vooruit gaat.

In Nederland stijgt het thuisverbruik van mineraalwater dan weer wel, opnieuw vooral gedragen door spuitwater. De voornaamste groeimotor blijft echter de koolzuurhoudende limonade Spa & Fruit, die sterker groeide dan de markt, en zo opnieuw marktaandeel won. In Frankrijk stabiliseerde de watermarkt na een jarenlange periode van daling, en in het VK werd de daling zelfs omgezet in groei.

Voor 2010 voorziet Spadel belangrijke investeringen. Het merk Spa Reine zal geherlanceerd worden, en ook in het merk Bru zal opnieuw geïnvesteerd worden. Daarnaast trekt de waterfabrikant 13 miljoen euro uit voor de installatie van een nieuwe productielijn voor glazen flessen in de vestiging Spa Monopole. Spadel waarschuwt dat die investeringen, in combinatie met de onzekere vooruitzichten voor 2010, nog op de resultaten zullen wegen. Concreter dan dat wordt het niet.

AXEL MILLER

Spadel moet noodgedwongen ook schuiven in de raad van bestuur. Voorzitter Pierre Drion, de vroegere gedelegeerd bestuurder van het beurshuis Petercam die begin 2009 met pensioen ging, zal worden vervangen door Roland Vaxelaire. Drions mandaat bij Spadel loopt dit jaar af en bovendien zit de ex-Petercam-topman te dicht bij de leeftijdsgrens voor bestuurders.

Toch zal er ook in de toekomst een Petercam-connectie blijven bij Spadel. De watergroep draagt immers Petercam-vennoot en voormalig Dexia-topman Axel Miller voor als vervanger voor Fred Chaffart, die op 22 februari overleed. Miller is op dit moment ook voorzitter van de kalksteengroep Carmeuse.

Kim Evenepoel

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231840; fax: +32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud