Advertentie

Belgische diamantexport zakt met derde

©Dominic Verhulst

De ineenstorting van de vraag naar ruwe en geslepen diamant houdt aan. In de eerste twee maanden van het jaar daalde de export met zowat een derde; de invoer ging nog sterker achteruit. Dat blijkt uit cijfers van het Antwerp World Diamant Centre (AWDC).

(belga) - De export van geslepen diamant viel in januari en februari met 32,3 procent terug tot 577.144 karaat en kwam uit op 758,7 miljoen euro of een terugval van 36,4 procent. De import kromp nog sterker, met een daling van 40 procent tot 493.290 karaat en een afname van 37,9 procent tot 541,3 miljoen euro.

De VS voerden 41,1 procent minder in. Dezelfde sterke terugval was er in belangrijke exportbestemmingen als Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, India, Japan, Italië en Frankrijk.

AWDC-woordvoerder Philip Claes wijst erop dat "de cijfers voor Antwerpen niet goed zijn, maar in andere centra zijn ze nog slechter". Hij verwijst onder meer naar Israël dat geen statistieken meer zou vrijgeven. "Wij vinden transparantie belangrijk. Anders werk je gissingen en geruchten enkel in de hand."

De in- en uitvoer van geslepen diamanten valt sterk terug, maar voor ruwe diamanten is de situatie nog ernstiger aldus het AWDC. Terwijl de dalingen voor de trafiek van geslepen diamant schommelen tussen 34 en 42 procent (in- en uitvoer, in karaat en in euro), loopt dat voor ruwe diamant op van 42 tot 70 procent.

In januari en februari werd voornamelijk geëxporteerd naar Hongkong, meer dan naar de VS. Volgens het AWDC zou de Hong Kong International Jewellery Show die begin maart wordt gehouden daarvoor een verklaring kunnen zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud