'Blackstone overweegt bod op pretparken AB InBev'

Blackstone Group, de grootste private equity-speler ter wereld, overweegt een bod op de pretparken van de Belgische bierbrouwer AB InBev. Dat meldt het persagentschap Dow Jones, dat zich op een anonieme bron baseert.

(tijd) - Een beslissing tot een formeel bod is nog niet gevallen, zegt de bron. AB InBev kreeg de pretparken van Sea World en Busch Gardens in handen door de overname van Anheuser-Busch vorig jaar. De brouwer stelde meteen dat de parken tot de niet-kernactiviteiten horen, en voor verkoop in aanmerking kwamen om de overname van 52 miljard dollar te helpen financieren.

Toch was de directie in Leuven niet bereid snel te verkopen. Wegens de financële crisis was de interesse zeer laag. Er was ook geen haast om snel te verkopen: de pretparkendivisie is winstgevend. Vorig jaar realiseerde de afdeling een winst voor belastingen van 263 miljoen dollar (178 miljoen euro) op een omzet van 1,3 miljard dollar (879 miljoen euro). Volgens analisten zou AB InBev 2,5 à 3 miljard dollar (1,7 à 2 miljard euro) voor de pretparken kunnen opstrijken.

Blackstone is al actief in de pretparkenwereld. Het bezit de helft van het park Universal Studio's in Orlando (Florida). De andere helft is in handen van NBC, een dochter van General Electric. De parkendivisie van AB InBev telt vijf locaties: drie Sea Worlds in San Diego (Californië), San Antonio (Texas) en Orlando. Busch Gardens heeft een park in Tampa Bay (Florida) en Williamsburg (Virginia). Sea World is bekend voor zijn maritieme parken, met orkashows als hoogtepunt. Busch Gardens profileert zich met rollercoasters.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud