Brantano verkoopt vastgoed aan Retail Estates

Vastgoedbevak Retail Estates, gespecialiseerd in winkelpanden, neemt 19 winkels en het distributiecentrum van schoenenverkoper Brantano over. Retail Estates betaalt 42,5 miljoen euro voor de panden, Brantano blijft huurder.

(tijd) Retail Estates is gespecialiseerd in winkels langs de grote invalswegen en in stadscentra. Retail Estates neemt de NV Brimmo over. Die vennootschap, eigendom van Brantano, is eigenaar van 19 Brantano-winkels en een distributiecentrum in Erembodegem. Brantano heeft in Belgie 281 winkels, waarvan 21 in eigendom. De twee Muys-winkels die Brantano in eigendom heeft, gaan niet over naar Retail Estates. Brantano was reeds een belangrijke klant van Retail Estates.

Brantano blijft de 19 winkels en het distributiecentrum huren en dit voor 27 jaar, waarvan 12 jaar vast. Het betaalt daar jaarlijks 2,81 miljoen voor, wat voor Retail Estates een aanvangsrendement van 6,62 procent betekent. Dat is minder dan het gemiddelde huurrendement bij Retail Estates. Volgens Jan De Nys, gedelegeerd bestuurder van Retail Estates, koos de voor zekerheid. 'Onze verhuurprijs ligt vrij laag maar daartegenover staat een lange termijn. We hebben veel concurrentie gehad van Angelsaksische spelers. Zij opteren voor hogere huren op kortere termijn, met het risico dat je huurder de huurdruk niet lang kan volhouden.'

Schoenenverkoper Brantano boekt een meerwaarde van 22 miljoen euro op de verkoop van zijn gebouwen. Volgens het bedrijf was 'de evolutie in de vastgoedmarkt en de interesse voor vastgoed in het algemeen en de voorwaarden die Brantano kon bekomen', de belangrijkste reden om zijn winkelpanden van de hand te doen.

De vrijgekomen cash flow van 36,8 miljoen euro zal Brantano gebruiken voor de afbouw van de netto-financiele schuldenlast van de groep. Over de rest van het geld zal de raad van bestuur beslissen, aldus het persbericht.

De vastgoedbevak betaalt de overname volledig met schulden op lange termijn en met een vaste rentevoet. Door de acquisitie stijgt de schuldgraad van Retail Estates van 35,57 naar 44,86 procent, nog steeds een eind onder de maximaal toegestane schuldgraad van 65 procent. De bevak heeft naar schatting nog 70 miljoen euro slagkracht om overnames te doen.

Retail Estates heeft nu 212 winkelpanden in portefeuille, goed voor een gezamenlijke investeringswaarde van 193,97 miljon euro. Kleding- en schoenenwinkel, waar grote vraag naar is en voor de bevak hoge huren genereren, maken nu 35,4 procent van de portefeuille van de bevak uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud