C&A start met schoenwinkels in België

De van oorsprong Nederlandse kledingketen C&A start in ons land met schoenwinkels. Het gaat om een primeur voor de groep. De eerste vestiging zou in het voorjaar van 2008 de deuren openen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

(tijd) Met de nieuwe formule gaat de grootste kledingverkoper van ons land de concurrentie aan met spelers als Brantano, Euroshoe (Avance, Shoes in the Box en Shoe Discount) en Torfs. C&A boekte vorig jaar een omzet van 463,5 miljoen euro in België, 18 procent meer dan een jaar eerder. Dit jaar mikt de groep op 480 miljoen euro.

Begin vorig jaar startte C&A, de kledingketen van de steenrijke Nederlandse familie Brenninkmeijer, voor het eerst met de verkoop van schoenen in zijn Belgische kledingwinkels. Vandaag kan je in elf C&A-vestigingen schoenen kopen. Tegen eind dit jaar komen er daar nog eens vijf bij. Precieze verkoopcijfers voor de schoenencollectie wil C&A niet geven, maar de groep spreekt over een groot succes.

De groep noemt de schoenenverkoop zelfs een van de motoren voor groei in 2006, samen met de 19 winkelopeningen (overgenomen Superconfex-vestigingen), winkelvernieuwingen en gerichte collecties. In 2006 was er in ons land en Luxemburg een 18 procent hogere omzet van 463,5 miljoen euro. Eind 2006 waren er 101 winkels in België en 8 in Luxemburg. In omzet en in aantal winkels is België de op drie na belangrijkste markt voor C&A in Europa. Net als in Duitsland en Nederland is de groep hier marktleider.

Samen met de sterke merkbekendheid, wil de groep die positie nu benutten voor een proefproject: aparte schoenwinkels. 'Die zullen zeker de naam C&A dragen', zegt Marc Estourgie, algemeen directeur C&A Belux. 'We hebben een heel sterk merk. Dat moeten we gebruiken.' De eerste schoenwinkel staat gepland voor begin 2008. Veel meer details, zoals over waar de winkels komen (stadscentra, shoppingcentra of baanwinkels), zijn niet bekend. Wel geeft C&A aan op relatief kleine winkels te mikken, in oppervlakte vergelijkbaar met de aparte kinderkledingwinkels (C&A Kids Store). 'We rekenen op 200 à 250 vierkante meter', zegt Estourgie. 'Dat is kleiner dan een Brantano-winkel.' Nog volgens de topman hoeft een C&A-schoenwinkel niet noodzakelijk naast een C&A-kledingwinkel te komen. 'Maar met 101 vestigingen in België is het bijna onvermijdelijk dat ze wel in elkaars buurt zullen liggen', zegt hij.

PRIMEUR

In geen enkel ander Europees land werkt C&A al met een aparte formule voor schoenen. 'België zorgt voor een primeur' klinkt het. 'En de rest van Europa kijkt geïnteresseerd toe.'

Voor dit jaar mikt C&A op een Belgische omzet van 480 miljoen euro en een marktaandeel van 8,2 procent. Winstcijfers maakt de groep niet bekend.

SDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud