Curator stoot op 12 miljoen euro schulden bij ZNJ

De curator van het failliete modehuis ZNJ heeft bij het beursgenoteerde bedrijf een schuldenberg aangetroffen van 12 miljoen euro. 'Het is catastrofaal', vertelt curator Jean-Michel Derick in een gesprek met De Tijd. 'De beleggers zullen geen eurocent terugkrijgen. Behalve de merken en wat onroerend goed valt er niets meer te rapen.'

(tijd) ZNJ schreef vorige week geschiedenis door als eerste bedrijf op de Brusselse Vrije Markt failliet te gaan. De exacte omvang van het debacle was nog onduidelijk. Maandenlang vernam de belegger uiteenlopende cijfers over de schuldenberg.

Bij de beursgang in december vorig jaar meldde de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) dat ZNJ een schuldenlast torste van 3 miljoen euro, tegenover een eigen vermogen van 3 miljoen euro. Een half jaar later maakte het modehuis bekend dat het, bovenop de schuldenberg, over 2005 een nettoverlies leed van 1,5 miljoen euro. Maar de bedrijfsrevisor maakte voorbehoud bij de jaarrekening. En deze zomer bleek dat ZNJ de fiscus nog 600.000 euro schuldig was.

Na een machtswissel aan de top van het bedrijf schermde ZNJ met nog meer cijfers. Om het gerechtelijk akkoord te bekomen, beloofde het 629.000 euro te kunnen besparen op personeelskosten en 1,78 miljoen euro in de uitgaven te snijden.

Toen de rechtbank dat weigerde, kwam er een 'reddingsplan', waarbij het bedrijf 2 tot 3 miljoen zou ophalen met de steun van enkele banken, het Waals Gewest en een Noord-Afrikaans textielbedrijf. Maar de handelsrechtbank trok vorige week de stekker uit. Twee curatoren ontfermen zich nu over het faillissement.

Een van de curatoren, Jean-Michel Derick, noemt de toestand bij ZNJ 'buitengewoon zorgwekkend', en wijst op de lichtzinnigheid waarmee het bedrijf is beheerd. 'Het passief bedraagt 12 miljoen euro', stelde Derick vast. 'In de boekhouding stond 4,5 miljoen euro aan schulden van klanten ingeschreven, maar na ons onderzoek blijken die zo goed als waardeloos te hebben. Er zijn ook geen winkels of handelsfonds meer. De stock is geliquideerd in de aanloop naar het faillissement. De voorbije maanden zijn de winkels niet meer bevoorraad, waardoor de huurcontracten voor die winkels stuk voor stuk afsprongen', stelt Derick.

De curator sluit niet uit dat hij een klacht indient bij het parket om misdrijven te onderzoeken. Samen met zijn confrater Ysabelle Ensch zal hij de komende weken uitzoeken of er ook strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd.

Het bedrijf achter ZNJ is Gruno & Chardin. Enkele maanden geleden was Rene Grunchard, de oprichter van het 75 jaar oude bedrijf, al opgestapt. In zijn plaats kwam Louis-Marie Ameloot.

foto znj

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud