Advertentie

De Weide Blik aast op Ready Pac in VS

Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg, ook bekend als De Weide Blik, heeft een intentieverklaring getekend om in het kapitaal van zijn Californische sectorgenoot Ready Pac te stappen . Mogelijk komt het eind deze week tot een definitief akkoord.

(tijd) Ready Pac tekent voor een omzet van 535 miljoen euro. Univeg is goed voor circa 2 miljard euro omzet.

Details over de operatie wil men bij Univeg, een wereldspeler in groenten en fruit, niet kwijt zolang er geen definitieve overeenkomst is bereikt. Maar de groep geeft wel aan dat de transactie 'een grootschalige investering in het kapitaal van Ready Pac' zou inhouden. Momenteel zit Hein Deprez, oprichter en sterke man bij Univeg, in de Verenigde Staten om voort te onderhandelen. Mogelijk komt het eind deze week tot een akkoord.

In de Amerikaanse pers werd Univeg eerder al in verband gebracht met Ready Pac. Maar bij de laatste toenadering zouden de problemen van de Amerikaanse groep met de restaurantketen Taco Bell roet in het eten hebben gegooid. Ready Pac zou producten geleverd hebben aan Taco Bell die besmet waren met de bacterie E. Colli. Als gevolg van de affaire verloor Ready Pac het contract met de keten.

BADKUIP

Net als Univeg is Ready Pac een sterk familiaal verankerd bedrijf. Oprichter Dennis Gertmenian is nog steeds eigenaar en topman van de groep. Gertmenian stampte het bedrijf uit de grond in 1969. Terwijl zijn vader op reis was, kwam er een bestelling van een belangrijke klant die in de plaats van kroppen sla voorgesneden sla wou. Om de klant niet te verliezen, kocht Gertmenian snijplanken, messen en een badkuip om de sla in te wassen. Drie dagen later kwam de bestelling ter plaatse en Ready Pac was geboren. Het duurde niet lang voor de badkuip vervangen werd door moderne apparatuur om verdere groei mogelijk te maken. In 1978 breidde de groep haar klantenbestand uit van foodservice naar supermarkten. Sinds de jaren 90 specialiseerde Ready Pac zich ook steeds meer in de slamixen, naar het voorbeeld van Europese sectorgenoten.

Op vandaag is Ready Pac volgens Univeg goed voor een omzet van 700 miljoen dollar (535 miljoen euro). Het bedrijf telt zeven productiesites en 2.500 werknemers. Het levert een gamma gaande van fruit en groenten, voorgesneden sla en complete maaltijden aan cateraars, supermarkten en groothandel in de VS en Canada.

Via een deal kan Univeg zijn positie tegenover zijn internationale klanten aanzienlijk versterken. Momenteel heeft de groep al Amerikaanse activiteiten via Seald Sweet, een producent van citrusvruchten, en de bloemenkweker W.R. Vanderschoot of Virginia. Vanuit de plantages in Zuid-Afrika wordt ook geëxporteerd naar de VS. Maar met Ready Pac kan Univeg zijn Europese klanten die ook actief zijn in de VS beter bedienen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om Delhaize. Die Belgische supermarktketen is voor zijn Europese activiteiten klant van Univeg (onder meer voor voorverpakte sla en bereide maaltijden), die relatie zou doorgetrokken kunnen worden voor de Amerikaanse winkels van de groep. Delhaize haalt zowat een derde van zijn omzet in de VS en baat er ketens als FoodLion, Bloom, Hannaford en Sweetbay uit.

TOPPOSITIE

Een instap in het kapitaal van Ready Pac zou Univeg ook hoger kunnen brengen op de ranglijst van grootste groente- en fruitspelers ter wereld. Sinds de groep begin vorig jaar fuseerde met het Italiaanse Bocchi bekleedt ze daarin een van de Europese topposities. In 2006 was er een omzet van circa 2 miljard euro, met ruim 6.500 werknemers. De fusiegroep wordt gecontroleerd door de families Deprez en Bocchi, het management en CVC Capital.

De activiteiten van Univeg behelzen zowel de productie van groenten en fruit, de verwerking, de handel en marketing als het transport naar de klant. Er zijn vestigingen in Europa, Zuid- en Noord-Amerika en Zuid-Afrika.

SDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud