Europese dranksector onder druk

De Europese dranksector staat vandaag zwaar onder druk. Binnen de Stoxx600-index verliest de sector van voedings- en drankenproducenten 1,4 procent. Daarmee is het de zwaarste daler binnen de index.

(tijd) - Dat heeft in de eerste plaats te maken met slecht nieuws van Coca-Cola Hellenic Bottling Co. (HBC). Dat is de tweede grootste bottelarij van Coca-Colaproducten in de wereld. Het bedrijf verlaagde zijn jaarverwachtingen voor de omzet en de nettowinst.

Het bedrijf wijst de teruglopende consumentenbestedingen aan als voornaamste oorzaak voor de verlaging van de prognoses. Dat manifesteert zich het sterkst in Italië, Oekraïne en Roemenië. Daarnaast leiden de fors gestegen olieprijzen ook tot oplopende kosten voor verpakkingen en transport. Het aandeel van de Griekse bottelaar verliest 16,7 procent, de zwaarste daling sinds Bloomberg het aandeel begon op te volgen in 1992.

Het signaal van Coca-Cola HBC wordt uitermate slecht ontvangen door de markt. 'Dit zat er al aan te komen sinds begin dit jaar,' zegt een Griekse analist. 'Ik weet niet of het management veel kan doen om zich te wapenen tegen de moeilijke economische omstandigheden.'

InBev

Ook de verdere geruchtenstroom rond de overname van Anheuser-Busch (AB) door InBev weegt op de sector. In Brussel verliest InBev 1,4 procent tot 49,51 euro. Volgens The Wall Street Journal heeft het management van AB verkennende gesprekken gevoerd met zijn Mexicaanse partner Grupo Modelo. AB heeft daar nu al een belang van 50 procent in, en overweegt om de andere helft over te nemen. Op die manier zou het bedrijf te groot worden om door InBev te worden overgenomen.

Een aantal analisten kwamen vandaag overigens met koersdoelverlagingen in navolging van de conference call die InBev gisteren organiseerde naar aanleiding van het bod. Ze wijzen erop dat een overname van AB tijdens de eerste jaren waardeverminderend zal werken voor de aandeelhouders. Zo verlaagde Bank Degroof het koersdoel van 64 tot 55 euro.

HEINEKEN

Sectorgenoot Heineken ging vandaag zelfs tot meer dan 5 procent lager. Intussen staat het aandeel op een verlies van 2,3 procent tot 35,64 euro. In een rapport spreekt een Nederlands beurshuis zijn bezorgdheid uit over de gevolgen voor de Nederlandse brouwer bij een overname van AB door InBev.

De nieuwe groep zou een veel agressiever profiel krijgen dan tot nu toe het geval is, en daar zou Heineken het voornaamste slachtoffer van worden. Die toegenomen concurrentie zou zich vooral manifesteren op het Amerikaanse continent. Heineken is in de VS een van de belangrijkste spelers op het vlak van import premiumbieren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud