Familie Van Damme verkleint belang in AB InBev

Het investeringsvehikel Patrinvest, dat in handen is van de AB InBev-families Van Damme en Van der Straten Ponthoz, heeft in de loop van de voorbije twee weken voor een totaalbedrag van 101,063 miljoen euro aandelen in 's werelds grootste brouwer verkocht. Dat blijkt uit de melding van transacties door insiders op de website van de Brusselse beurswaakhond CBFA.

(tijd) - De verkoop gebeurde in zes verschillende transacties, telkens op andere dagen. Op die manier werden in totaal 2.827.976 aandelen van de hand gedaan. Het vehikel Patrinvest maakt geen deel uit van het aandeelhouderspact tussen de controlerende families achter AB InBev. De familie Van Damme zit ook via EPS, het vehikel van de drie Belgische AB InBev-families in het kapitaal van de brouwer.

Patrinvest is al een poos zijn belang in AB InBev aan het afbouwen. Afgelopen zomer ging er ook al een pakket van iets meer dan 2 miljoen aandelen de deur uit. Toen bracht dat pakket 'slechts' 54,3 miljoen euro op, maar intussen heeft het aandeel AB InBev er een indrukwekkende klim op zitten. De verkopen kaderen allen in een diversificatie die de holding aan het doorvoeren is.

Om die diversificatie in goede banen te leiden werd de hulp ingeroepen van de Belgische topbankier Pierre Lagrange. Dat resulteerde intussen al in een investering in farmagroep UCB en in een durfkapitaalfonds.

Verschuivingen

Los van de transacties van Patrinvest, verschijnen ook de namen van algemeen directeur Carlos Brito en financieel directeur Felipe Dutra op de website van de CBFA. Net zoals eerder deze maand verkochten beide topmanagers een pakket aandelen. Ze kochten een identiek pakket nagenoeg onmiddellijk weer aan, maar incasseerden daarbij een klein verlies.

Brito verkocht op 16 december een pakket van 1,7 miljoen aandelen voor 62,18 miljoen euro, om het een dag later weer in te kopen voor 62,24 miljoen euro. Dutra verkocht een pakket aandelen ter waarde van 29,07 miljoen euro op 17 december, en sloeg ze een dag later weer in voor 29,09 miljoen euro.

AB InBev wil niet ingaan op de precieze redenen van die transacties. Waarnemers vermoeden dat ze kaderen in het verschuiven van de aandelenpakketten van de ene naar de andere vennootschap.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud