Advertentie

Fedis betreurt meerprijs bij verloning zondagswerk

Vrijdag hakte de ministerraad definitief de knoop door inzake zondagsopeningen. Er komen er 6 en ze zijn vrij te kiezen door de handelaars. Fedis, de federatie van de distributiebedrijven, zegt nooit vragende partij te zijn geweest voor extra zondagsopeningen.

(belga) "De handelaars nemen akte van de beslissing, maar betreuren dat de vergoeding voor zondagswerk niet integraal overgelaten wordt aan de sociale partners", zo verluidt er.

De kwestie van de zondagsopeningen sleept aan van maart vorig jaar. Toen nam de ministerraad de beslissing het aantal zondagen op te trekken van 3 tot 6 en eventueel 9.

Fedis is nooit vragende partij geweest voor meer zondagsopeningen en startte -na akte genomen te hebben van die beslissing- overleg met de vakbonden om samen tot een akkoord te komen. Dat overleg strandde op 21 december 2006.

Vandaag neemt Fedis naar eigen zeggen akte van de definitieve beslissing van de ministerraad. "Dat de koopzondagen voortaan vrij gekozen kunnen worden door de handelaars is voor Fedis positief. Tot nu toe was één van de koopzondagen verplicht vastgesteld op de laatste zondag voor kerstmis. Bijvoorbeeld doe-het-zelf-zaken waren niet blij met deze verplichting omdat kerstmis voor hun branche niet de topverkoop genereert. Kerstmis is vooral voor voedings- en geschenkzaken de topperiode".

Dat de ministerraad in zijn beslissing een minimale meerprijs vastlegt voor de verloning van dat zondagswerk, vindt Fedis minder positief. Loonoverleg is vanouds een zaak tussen de sociale partners en dat zou zo moeten blijven, zo verluidt bij de federatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud