Fedustria: 'Herstructurering bij Domo is logisch '

Directeur-generaal Fa Quix van werkgeversfederatie Fedustria noemt de op handen zijnde herstructurering bij Textielgroep Domo "logisch" en allesbehalve alarmerend. "Globaal doet de groep het goed, maar in de segmenten waar het minder goed gaat, moet ingegrepen worden. En grote spelers reageren nu eenmaal heel snel, dynamisch".

(belga) België is naast Amerika wereldleider in textielvloerbedekking, weet Quix. Als er iets beweegt in die sector is het bijna "statistisch onvermijdelijk" dat Vlaamse bedrijven in de winsten, maar ook in de klappen delen. De topman van de textiel- en houtfederatie Fedustria nuanceert ook de ernst van de zaak. Het gaat niet om een doemscenario, waarbij Chineze bedrijven de Europese tapijtproductie uit de markt prijzen of overnemen.

"Kamerbreed vast tapijt is nog altijd een zeer kapitaalsintensieve productie. Bovendien verschillen de smaken van de consument heel erg van land tot land. Daarvoor heb je een goede distributie nodig en die heeft China (nog) niet. Voorlopig komt de dreiging niet van daar. Als één land de Europese textielvloerbedekkingsmarkt op termijn kan bedreigen, is het wel Turkije".

Maar ook dat "lage lonenland" is dus niet de reden van de ontslagen bij Domo. "In Vlaanderen hebben we een 75-tal bedrijven in de textielvloerbedekkingsmarkt, die samen 50 pct van de Europese productie voor hun rekening nemen. De concurrentie is vooral zeer hard tussen de Vlaamse bedrijven end dat noodzaakt de bedrijven tot de analyse: wat doe ik best? Men wil stroomlijnen en sterker staan in de toekomst".

Volgens de - nog niet bevestigde - cijfers die circuleren zouden bij Domo 150 à 200 jobs op de tocht staan. Quix heeft geen weet van precieze cijfers, maar relativeert alvast de omvang van de herstructurering. "Een operatie van die omvang gebeurt nog in dat soort bedrijven. Dat is geen grote herstructurering, maar een logische heroriëntering van een grote groep. Daarbij sneuvelen jobs, en als deze cijfers kloppen gaat het nog altijd om minder dan 10 pct van het totaal personeelsaantal binnen de Domo groep".

Ook de hertewerkstelling bij eventueel naakt ontslag, is geen issue, vindt Quix: "In principe mag het voor die mensen niet moeilijk zijn om bij andere performante textielbedrijven aan de slag te kunnen. Er zijn heel wat middelgrote textielbedrijven in de regio die niet aan personeel geraken en geen beroep kunnen doen op grensarbeid vanuit Frankrijk. Het voorbije jaar hebben we van bedrijven uit het Waasland bericht gekregen dat zij 10-tallen wevers en machineoperatoren zoeken. En ook de groep Domo is zelf op zoek naar geschikte mensen. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat ontslagen werknemers binnen de groep of binnen de textielsector aan het werk zullen kunnen".

Maandagvoormiddag zal moeten blijken wat de precieze plannen zijn van Domo. Dan is er ondernemingsraad in minstens 3 van de 4 vestigingen, zegt ABVV-secretaris Patrick De Backer: op Industriepark West 43 in Sint-Niklaas, in Nederzwijnaarde 2 in Zwijnaarde (Gent) en de Bruwaan 4 in Oudenaarde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud