Gimv stapt in Vandemoortele

Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder van Gimv

Investeringsmaatschappij Gimv investeert 75 miljoen euro in de voedingsgroep Vandemoortele. De investering gebeurt via het XL Fonds, een samenwerking tussen Gimv en de Vlaamse overheid. De verkoop van kroonjuweel Alpro ligt bij Vandemoortele nog steeds op tafel, 'al is de tijdsdruk nu weg', klinkt het bij Gimv.

(tijd) - Door de investering verwerft Gimv een minderheidsbelang in de Gentse voedingsgroep. De controle over de groep blijft in handen van de familie Vandemoortele. Vandemoortele realiseerde in 2008 een omzet van circa 1,2 miljard euro met 5.600 werknemers in 12 Europese landen.

Over de overeenkomst willen beide partijen weinig details bekendmaken. Frank De Leenheer, directeur Investor Relations bij Gimv beklemtoont wel dat het om een langetermijnengagement gaat. 'We konden met Vandemoortele een overeenkomst bereiken, waarbij we er ons van verzekerd hebben dat ook de banken de financiering op de lange termijn zullen garanderen', klinkt het. De participatie gebeurt niet door middel van een instap in het eigen vermogen van Vandemoortele maar wel via een achtergestelde lening, gecombineerd met warrants. Vanuit bancair standpunt is dat te vergelijken met eigen vermogen. Gimv krijgt wel een vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van Vandemoortele.

Vandemoortele was al geruime tijd op zoek naar vers kapitaal. Die intentie werd vastgelegd bij de overname van Panavi, de Franse marktleider in diepvriesbakkerijproducten. Vandemoortele betaalde naar verluidt 300 miljoen euro voor Panavi, volledig gefinancierd door bankleningen. In die context werd de zoektocht naar een financiële partner opgestart om het eigen vermogen van de groep te versterken. Ook de verkoop van kroonjuweel Alpro moet in dat licht gezien worden.

Alpro

Dat Gimv nu 75 miljoen euro in Vandemoortele investeert, betekent evenwil niet dat de verkoop van sojaspecialist Alpro van de agenda verdwijnt. 'Met die verkoop wil Vandemoortele in feite terugplooien op zijn historische business-to-businessactiviteiten zoals bakkerijproducten en vetten, terwijl Alpro meer een consumentenverhaal was', klinkt het bij Gimv. 'We staan nog steeds achter de verkoop', stipt De Leenheer aan. Maar door de instap kan Vandemoortele de tijd nemen om alle opties te bekijken en niet tegen eender welke prijs verkopen.

Gimv-XL is een recent initiatief van Gimv en de Vlaamse overheid dat zich richt op groeibedrijven in Vlaanderen met een ondernemingswaarde van 75 tot 750 miljoen euro. Het fonds kende een initiële closing van 500 miljoen euro en streeft ernaar later dit jaar bijkomend kapitaal op te halen bij andere institutionele investeerders.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud