InBev geeft bedekte winstwaarschuwing

De Belgische-Braziliaanse bierbrouwer InBev verwacht dat zijn verkoopvolume in het derde kwartaal met enkele procenten is toegenomen. Als gevolg van verder oplopende kosten zou de ebitda-marge licht dalen, daar waar tot nu toe werd uitgegaan van een groei van de marge tijdens het tweede halfjaar. Dat meldt InBev in een trading update. Het aandeel zakt 5 procent.

Zowel het totale verkoopvolume als het eigen biervolume zou over het derde kwartaal een beperkte groei kennen. Daarmee wordt de lijn van het tweede kwartaal (+0,7%) doorgetrokken. In acht op de tien topmarkten wist InBev zijn marktaandeel te behouden of te versterken. De wereldmerken Beck's en Stella Artois kennen een lage, 'single digit', groei.

Merken

In Rusland volstaat die nieuwe focus echter nog niet om de volumedaling in de markt van goedkopere bieren op te vangen. InBev nam eerder dit jaar de beslissing om zich in het land te concentreren op de markt voor premiumbieren. Dat leidt tot een gevoelige volumedaling.

Voor de omzet verwacht InBev een groei tegen de 10 procent. Op hectoliterbasis zou de omzet rond de 5 procent stijgen. Dit is te danken aan de omzetmix en aan het omzetbeheer. InBev blijft vasthouden aan zijn doelstelling een hogere omzetgroei dan volumegroei te realiseren.

Kosten

Vermits de inflatie blijft oplopen, verwacht de groep dat de kosten in lijn met het eerste halfjaar zullen blijven liggen. In het vierde kwartaal zouden de kosten echter moeten dalen, omdat de grondstoffenprijzen afnemen. InBev denkt echter dat de kosten per hectoliter licht boven de verwachtingsvork van 5-6 procent zullen uitkomen.

De aanhoudende kostendruk zal resulteren in een lichte daling van de ebitda-marge in het derde kwartaal. InBev streeft in principe naar een uitbreiding van de ebitda-marge.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud