InBev-vakbonden vrezen sociale gevolgen

"De mogelijke overname van Anheuser-Busch is voor InBev bedrijfseconomisch ongetwijfeld een sterk verhaal, maar we zijn zeer bezorgd over de gevolgen op sociaal vlak. Alle allianties van het verleden hebben bij InBev aanleiding gegeven tot herstructureringen. Deze overname zal dit proces ongetwijfeld nog versterken". Dat stelt de Leuvense vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV).

(belga) - Afgelopen woensdagnacht maakte InBev bekend dat het 65 dollar biedt voor alle uitstaande aandelen van Anheuser-Busch. "InBev heeft er duidelijk veel voor over om zich nog te sterker te kunnen positioneren op de wereldmarkt. We hebben geen goede ervaringen met dergelijke operaties uit het verleden. Er zullen weer nieuwe synergieƫn doorgevoerd worden die gepaard gaan met nieuwe herstructureringen, afslankingen, besparingen, enz.. We vrezen dat InBev haar politiek op dat vlak gewoon zal voortzetten", aldus Gysemberg.

De vakbondsman wijst er andermaal op "dat het sociale klimaat bij InBev in Belgiƫ thans zeer slecht is". "Er wordt niet meer met mekaar gepraat. We krijgen dagelijks klachten van werknemers dat het niet meer houdbaar is. De kans is zeer groot dat we naar stakingsaanzeggingen gaan. Het bedrijf kan morgen platliggen voor de minste aanleiding. De klachten slaan op vele items. Een van de zwaarste kritieken is dat InBev zijn vaste kern hoe langer hoe meer uitdunt en vervangt door tijdelijke krachten", aldus Gysemberg.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud