'InBev zal bod moeten optrekken'

De analisten zijn het er volmondig over eens: InBev doet strategisch gezien een gouden zaak als het zijn activiteiten kan combineren met die van Anheuser-Busch. Maar de overname van AB zal wel nog enkele jaren op de winst wegen. En minstens twee analisten denken ook dat een bod van 65 dollar niet zal volstaan en dat InBev dieper in de buidel zal moeten tasten.

Carlos Brito, de gedelegeerd bestuurder van InBev. (foto: reuters)

(tijd) - Al sinds de eerste geruchten opdoken over een mogelijk samengaan van InBev en Anheuser-Busch, waren de analisten het erover eens: een dergelijke combinatie is zinvol. Niet alleen vullen de activiteiten elkaar geografisch bijna perfect aan, de fusiemaatschappij zou ook over een van de beste merkenportfolio's in de wereld beschikken met goudhaantjes als Budweiser, Stella Artois, Beck's en Brahma.

Bovendien, zegt analist Marc Leemans van Bank Degroof, zou InBev met AB een nieuwe kostenbasis voorgeschoteld krijgen waarop het concern dan zijn ZBB-principe (zero based budgeting) kan toepassen.

De meeste analisten denken dat InBev er uiteindelijk wel zal in slagen AB te veroveren. Het aandeelhouderschap van de Amerikaanse brouwer is sterk versnipperd en enkele kleinere aandeelhouders gaven al te verstaan dat ze 65 dollar per aandeel wel zien zitten.

Hoger bod nodig


Vraag is of die 65 dollar zal volstaan. De analisten van Gilissen en Rabo Securities denken alvast van niet. 'We verwachten dat dit pas de eerste stap is in een biedingschaakspel om Anheuser-Busch', zegt de analist van Gilissen. Hij denkt dat de uiteindelijke overnameprijs eerder tussen 70 en 75 dollar zal liggen. Karel Zoete en Patrick Roquas van Rabo Securitie zijn ook die mening toegedaan. Zij beschouwen 65 dollar als een 'openingsbod' en vrezen dat de definitieve prijs in de range van 70-75 dollar zal liggen.

Volgens Wim Hoste van KBC Securities waardeert het bod van 65 dollar per aandeel AB op 23,3 keer de koerswinstverhouding 2007 en 14,3 keer de EV/ebitda (bedrijfswaarde op bedrijfskasstroom) voor 2007. Dit is volgens de analist in lijn met recente deals zoals de overname van Grolsch door SABMiller of de overname van Scottish & Newcastle door Carlsberg en Heineken.

Om de overname van AB te financieren zal InBev grote inspanningen moeten doen, die de komende jaren de winst zullen drukken. Rabo Securities berekende dat tegen een biedprijs van 65 dollar de overname vanaf jaar 4 waardescheppend zal zijn; bij een bod van 70 dollar zou dit pas vanaf jaar 6 zijn.

Wim Hoste (KBCS) is iets optimistischer: op basis van 250 miljoen euro aan synergieën voor de jaren 2009, 2010 en 2011, een kapitaalverhoging van 5 miljard euro en een groepsintrestvoet van 6,5 procent zou de transactie volgens hem wpa-neutraal zijn in 2009 en wpa-verhogend vanaf 2010.

Als reactie op het bod verhoogde Exane BNP prompt zijn advies van underperform naar neutral. Als InBev erin slaagt AB over te nemen voor 65 dollar per aandeel, zou dat 7,5 euro bijkomende waarde per aandeel creëren, zegt het beurshuis KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud